Најновије

НИКАД ВИШЕ НЕЋЕТЕ ЛЕТОВАТИ У ХРВАТСКОЈ: Усидрени крузери испуштају го*на на плажама, капетан открио детаље од којих ће вам пресести...

Капетан Ивица Кармелиц, читалац портала Бол инфо, присуствовао је пре неколико дана испуштању фекалија са крузера на Златном рату, једној од најлепших плажа у Хрватској.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

О овом великом еколошком проблему је обавестио колеге са поменутог портала, а отворио је и питање неделовања надлежних институција који би требало да се обрачунају са оваквом праксом. 

Капитен Кармелиц поручује како је ово писмо написао првенствено као Бољанина, посматрач и туриста, јер не живи у Болу целу годину, не припада ниједној политичкој странци, не бави се туризмом те са целом овом ружном ситуацијом нема никакав лични интерес.

- 20. јула 2019. године, субота... сведочио сам, онако на око, бројци од 15-так крузера усидрених на пунти Златног рата... исто тако и директном испуштању фекалија са крузера, те посматрању и визуелној анализи боја и облика истих, који су се безбрижно ваљушкао на "морском плавом жалу, где чарлија ветрић мио" са западне стране Златног рата. Чак је и жало у мору, докле поглед сеже, попримило обраштај и сиву боју наслага фекалних алги ... о разноразним мирисима нећу, то остављам Вашој машти на вољу.

Као несврстани посматрач могу само рећи да је стратегији развоја болског туризма створен један велики свеопшти ХАОС, који очито појединцима одговара иу њему пливају ко риба у мору, не гледајући притом на неповратну штету која се чини и која је већ учињена, јер чини ми се да је ово задњи трзај да се нешто покрене с места и иде на боље, јер оваквим начином рада и дробљења свега и свашта у исти лонац, не пише нам се добро ...

Овим путем апелујем, драга господо, не развијајте више ништа, доста сте развили! Приватне и остале интересе оставите по страни, учините напокон нешто за Бол и Бољане, јер самим тиме што смо оточани већ смо за државу грађани другог реда, а гледајући развој ситуације задњих година у своме мјесту смо постали мештани другог реда", пише капетан.

Кармелић је потом приложио неколико чланака Поморског законика који се односе на Заштиту од онечишћења с поморских објеката, и који регулишу начин на који се испушта отпад или фекалије с поморског објекта.

Јасно, оно чему је капетан сведочио коси се са свим прописима Републике Хрватске јер се отпад и фекалије могу испустити само у местима у луци или изван ње где постоје уређаји за прихват таквих ствари.

"Не кажем ни да изван Хрватске цветају руже, али све је то далеко организованије и уређеније, по свему судећи нама још недостижно.

Стратегија развоја која нас кошта и коштаће нас и даље, доносиће пад гостију, али по нечему морамо бити јединствени; по скупоћи, сунцу, мору и незаборавним мирисима, а вероватно и укусима лета.

Исто тако, будите слободни да све то, ако је могуће, ако приметите, документујете сликовно, узети податке пловила, тј. пловног објекта и пријавити Лучкој капетанији у Сплиту, јер константно с оним “бити досадан” можемо нешто постићи, а док год будемо окретали главу и понашали се као то нису наша посла, не тиче нас се; нећемо напред…а тиче нас се свих…", написао је капетан Ивица Кармелић.

Прочитајте ОВДЕ све о мистериозном авиону који је оборила ракета, и какве су све теорије завере направљене.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА