Најновије

Списак позваних од Специјалног суда у Хагу није коначан? Ево шта кажу приштински медији

Специјални суд за злочине ОВК до сада је издао најмање 30 позива за саслушање у својству осумњичених или сведока, а изгледа да списак није готов, пише Коха.

Хаг (Фото: pixabay. com)

У Специјални суд у Хагу, формиран за истрагу и процесуирање одговорних које су починили бивши припадници тзв. ОВК над српским и неалбанским станонвништвом, позивани су од обичних припадника до највиших представника у хијерахији тзв. ОВК.

Неки су саслушавани у Хагу, а неки у просторијама Еулекса у Приштини.

Премијер привремених приштинских институција у оставци Рамуш Харадинај први је политички представник Приштине, који је у петак саопштио да је добио позив Специјалног суда за саслушање у својству осумњиченог.

Истовремено позиве за саслушање су добили Бисљим Зирапи, бивши начелник Генералштаба ОВК и Јакуп Краснићи, бивши члан Главног штаба, као и Сокољ Башота, такође бивши члан Главног штаба тзв ОВК.

Први који је примио позив да се појави пред Специјалним тужиоцима био је командант Оперативне зоне Лап, Рустем Мустафа-Реми. Позив је добио у децембру прошле године, а саслушан је у јануару ове године.

У Специјалном суду саслушан је бивши командант тзв. ОВК Силејман Сељими , који је позван у децембру прошле године. Саслушан је ко осумњичени у Приштини, 6. фебрура ове године.

Позив је добио И бивши командант оперативне зоне Дреница Сами Љуштаку.

Бивши војник тзв. ОВК, Наим Маљоку, позван је 10. јула ове године. Он је путем фејсбук профила обавестио Суд да не може да се одазове због његовог здравственог стања.

У међувремену, Сокол Добруна, бивши председник Војног суда тзв. ОВК, позван је 10. децембра 2018. године. Добруна је сашлушаван два дана заредом, али у канцеларијама Еулекса у Приштини.

Бивши начелник војне полиције у Оперативној зони Лапа, Назиф Мехмети-Дини, позван је Специјалнии суд 13. децембра прошле године. Медије о позиву известио његов адвокат Тахир Рецај, који је рекао да није био обавештен о томе у ком свјству је његов клијент позван.

Шукри Буја, бивши командант ОВК за подручје Неродима, позван од Специјалног тима у јуну ове године у својству осумњиченог.

Бивши војник ОВК Лахи Брахимај позван је 11. фебруара ове године.

Иначе, Брахимај био оптужен истовремено када и Рамуш Харадинај 2004. године од тадашњег Хашког трибунала.

Док су Харадинај и трећи оптузени Идриз Балај ослободени као невини, 2008. Брахимиј је осуђен на шест година затвора.

На већ подужој листи Специјалног суда који је добио позив за саслушање и бивши припадник тзв. ОВК у подручју Дукађини , Фатон Мехметај.

Сашлушан је као сведок 3. фебруара ове године. Мехметај је био део обавештајне службе тзв. ОВК.

Рахим Хашхими, саслушан је 27. марта, а Исмет Тара, познат као командант Хоџа из 124. бригаде ОВК, позван је да сведочи 17. јануара ове године.

По пријему позива за саслушање изјавио је да се "не каје ни за једног непријатеља којег је убио на ратишту". За оптужнице Специјалног суда, којих још нема, рекао је да су "неосноване и припремљене од Београда".

Ремзи Шаља, познатији као "Црвена јабука", био је позван од Специјалног суда децембра прошле године, али је побегао да би избегао појављивање у том суду. Косовска полиција га је ухапсила крајем марта у Сувој Реци.

Бивши борац тзв. ОВК, Мухамет Краснћи, позив Специјалног суда је добио 20. јуна као осумњичени.

Бивши ученик Генералштаба 123 бригаде у Сувој Рецу, Агим Кучи, позив је добио у фебруару ове године такође као осумњичени.

Сабахудин Цена је позив добио 14. јануар ове године. Посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Бљерим Кучи је позив добио 21. фебруара године, а Башким Ндрецај 14. марта. Он је потврдио да је позван као осумњичени.

Позив Специјалног суда је уручен и Исуфу Гасхи, који је саслушан у Специјалном суду у Хагу 20. фебруара ове године.

Командант другог батајона 121. кумановске бригаде Рамиз Керићи, познатији као надимак "Ратни командант Лав", саслушан је 10. јула ове године, док је Сафет Сила позив добио у децембру 2018. године, а након саслушања у Специјалном суду новинарима је рекао да је углавном питан о томе какав је био његов ангажман у ОВК.

Насер Краснићи, бивши припадник Ослободилачке војске Косова, саслушаан је 17. јануара, Ахмет Ррахманај је примио позив 5. априла ове године, а Имер Имери 21. јануара 2019. године. Фламур Хоти, бивши војник ОВК у оперативној зони Паштрик, позван је 24. маја 2019. године.

Међу овим бившим припадницима тзв. ОВК позив Специјалног суда примила је у јануару ове године и једна жена, бивши војник Раимонда Реар.

Приштинска Коха пише да ово ипак није коначни списак Специијалног суда, који, иначе, никада не објављује кога је позвао и кога намерава да позове на саслушање, као и у ком својству их позива - као осумњичене или сведоке.

Специјални суд је формиран на основу извештаја бившег известиоца Савета Европе Дика Мартија, који говори о многим злочинима припадника тзв. ОВК.

Коха подсећа да се у Мартијевом извештају помиње и име председника привремених приштинских интитуција Хашима Тачија.

Прочитајте ОВДЕ шта је откривено, како је пао Харадинај?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА