Најновије

ТУРЦИ СПРЕМАЈУ ЖЕСТОК ОДГОВОР АМЕРИКАНЦИМА: Удариће их тамо где највише боли!

Турска може одговорити на америчке санкције због куповине С-400 предузимањем корака против авиобазе „Инџирлик“ где је базирана америчка авијација, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Aвиобазa „Инџирлик“ у Турској (Фото: Јутјуб)

“Ако САД уведу санкције, ми ћемо дати потребан одговор. Можда ћемо предузети корак и према ваздушној бази ’Инџирлик‘. То није претња нити уцена, већ природни став у овим условима“, рекао је Чавушоглу телевизији „ТГРТ“.

Чавушоглу је додао да, уколико не буду испоручени Ф-35, Турска ће, док не произведе своје, потребе подмиривати из других извора.

“Турска озбиљно размишља о сопственој производњи наоружања. Ми желимо да производимо сопствене ловце. Међутим, Ф-35 је нова технологија, због чега смо постали партнери програма и донирали 1,4 милијарди долара. Међутим, све је кренуло по лошем сценарију и нама их неће дати. Значи - најприродније право Турске је да надокнади свој дефицит овако како смо и урадили - куповином С-400. Ми ћемо радити искључиво у својим интересима и тражити друге алтернативе“, додао је турски министар.

Министар је нагласио да је руски ракетни систем С-400, у поређењу са америчким „Патриотом“ - напреднији и да ће почетком 2020. године бити предат војсци на коришћење.

Турска остаје чланица НАТО, али има право да сарађује са другим државама, ако јој је то у интересу.

“Немогуће је искључити Турску из НАТО. Алијанса доноси одлуке консензусом и ако је само једна држава против - одлука неће бити усвојена. Ми смо више од 50 година били чланица НАТО и то и остајемо. Међутим, при томе, ми никоме не припадамо. Турска је отворена за цео свет. Где су њени интереси - тамо ћемо и ићи и нико то не може да промени“, објаснио је Чавушоглу.

„Иако Турска жели да ступи у ЕУ, она неће бесконачно чекати пред њеним вратима“, додао је турски министар.

Америчко Ратно ваздухопловство користи авиобазу „Инџирлик“ за своје потребе.

Прочитајте ОВДЕ како је почела трка у наоружању на Балкану.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА