Најновије

СРЕЋА СЕ ОСМЕХНУЛА СРБИЈИ: Нови британски премијер је велики пријатељ Србије! У прошлости је неколико пута стао уз нас!

Борис Џонсон, нови британски премијер, имао је прилично пуно контаката са српским званичницима а јавно је подржавао и пут Србије у ЕУ. Међутим, он је био у Србији и 1999. године а био је против НАТО бомбардовања тадашње СРЈ.

Александар Вучић и Борис Џонсон (Фото: јутјуб)

Џонсон је Србију посетио и 2016. године у својству министра спољних послова Британије, а тада се састао и тадашњи премијер Александар Вучић. Вучић је подсетио на Џонсонов став против бомбардовања СРЈ.

"Не заборавите, он је овде био 1999. године, један од ретких. Није подржавао нападе на Србију, имамо веома добар лични контакт", изјавио је Александар Вучић, који је изразио наду да ће имати прилику да угости Џонсона у Србији.

Убрзо после тога Вучић и Џонсон су се сусрели у Бриселу, да би већ у новембру 2016. Џонсон дошао у Београд где су опет имали састанак.

"Србија је постигла велики политички напредак и економски успех", рекао тада је Џонсон, који је додао ће Велика Британија остати пријатељ Србије иако излази из Европске уније.

Председник Владе Србије Александар Вучић захвалио је Џонсону за подршку Србији на европском путу и жељу Британије да се очува стабилност у региону Балкана. Њих двојица су положили цвеће на гробљу Комонвелта у Београду.

Иначе, Џонсонова књига "Фактор Черчил" је преведена у нашој земљи а њена промоција била је неколико месеци пре његове посете. Иако Џонсон није могао да дође у Београд на промоцију, њој је присуствовао тадашњи премијер у техничкој Влади Александар Вучић, који је говорио о Черчилу.

Вучић је тада нагласио да је прочитао књигу и на српском и на енглеском језику, рекавши да је Черчилова "кључна идеологија била напредак и бољитак Велике Британије"

"Све друго било је подређено томе, а у складу са тим мењао је своје ставове и мишљења, политичке поруке и потезе, али оно што није мењао била је невероватна храброст, неподељена и огромна љубав према отаџбини. Бојим се да је манипулативност Черчила оставила трага и на Џонсонову објективност", рекао је Вучић, који је додао да је из књиге много научио о доношењу политичких одлука.

Америка напала Венецуелу, прочитајте о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА