Најновије

ТУРЦИ ПРЕТЕ ПЕНТАГОНУ: Заузећемо НАТО базу ако Амери уведу санкције

Турска може да одговори на америчке санкције због куповине С-400 предузимањем корака против авио-базе Инџирлик, где је базирана америчка авијација, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Мевлут Чавушоглу (Фото: mfa.gov.tr)

Он је у интервјуу за телевизију TGRT Haber, испровоциран све чешћим претњама владе у Вашингтону да ће Турска осетити последице због куповине руског ракетног система, рекао да је Турска спремна да адекватно одговори уколико дође до увођења санкција.

- Ако САД уведу санкције, ми ћемо дати потребан одговор. Можда ћемо предузети корак и према ваздушној бази Инџирлик. То није претња нити уцена, већ природни став у овим условима - навео је Чавушоглу.

Министар је рекао да амерички председник Доналд Трамп не жели да наметне санкције и додао да не очекује да ће америчка администрација преузети такве акције. Ипак, истакао је да, уколико амерички F-35 не буду испоручени Анкари, Турска ће потребе подмиривати из других извора док не произведе своје.

- Турска озбиљно размишља о сопственој производњи наоружања. Ми желимо да производимо сопствене ловце. Међутим, F-35 је нова технологија, због чега смо постали партнери програма и донирали 1,4 милијарди долара. Међутим, све је кренуло по лошем сценарију и нама их неће дати. Значи, најприродније право Турске је да надокнади дефицит овако како смо и урадили, куповином С-400. Ми ћемо радити искључиво у својим интересима и тражити друге могућности - додао је турски шеф дипломатије.

Он је навео да Турска остаје чланица НАТО, али да има право да сарађује с другим државама ако јој је то у интересу.

- Немогуће је искључити Турску из НАТО. Алијанса доноси одлуке консензусом и ако је само једна држава против, одлука неће бити усвојена. Ми смо више од 50 година били чланице НАТО, и то остајемо. Међутим, при томе, ми никоме не припадамо. Турска је отворена за цео свет. Где су њени интереси, тамо ћемо и ићи и нико то не може да промени - објаснио је Чавушоглу.

Могућа војна операција у Сирији

Чавушоглу је изјавио да, ако се не успоставе планиране сигурне зоне у северној Сирији и ако се претње према Турској наставе, биће покренута војна операција источно од реке Еуфрат. Турска и САД су у разговорима о успостављању сигурне зоне широм границе на североистоку Сирије, где САД подржавају курдску милицију ЈПГ, коју Анкара сматра терористичком организацијом и претњом по безбедност Турске.

Шта то Иран има због чега Сједињене Државе не смеју да нападну прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА