Најновије

ДОСИЈЕ "ИКС": Потврђене промене на мозгу америчких дипломата који су радили на Куби

Скенирањем су утврђене промене мозга америчких дипломата које су радиле на Куби и које су пријавиле здравствене проблеме, али значај тих промена и шта их је изазвало нису јасни.

Куба (Фото: pixabay. com)

Напредно скенирање мозга је открило разлике које лекари оцењују као „збуњујуће“ код америчких дипломата који кажу да су после рада на Куби добили симптоме сличне потресу мозга. Ово откриће само је продубило мистерију онога што им се могло догодити, каже нова студија.

Опсежно снимање је показало да је у мозгу тог дипломатског особља мање беле масе него код упоредивих здравих људи, а има и других разлика, кажу истраживачи.

Док су очекивали да ће мали мозак, близу можданог стабла, бити погођен, с обзиром на симптоме које су дипломате пријавиле: с равнотежом, тешкоц́е да заспу и размишљању, главобоље, лекари су нашли јединствене „обрасце“ у ткиву који повезује регионе мозга.

Рагини Верма, специјалисткиња за снимање мозга са Универзитета у Пенсилванији и главна ауторка студије, рекла је да ти „обрасци“ нису слични било чему што је видела из можданих болести или повреда.

„То је прилично чудно. То је права медицинска мистерија“, рекла је Верма.

Коаутор студије Др. Рандел Свансон, стручњак за рехабилитацију после повреда мозга, са истог универзитета, рекао је да „нема сумње да се нешто десило“, али снимањем се не може утврдити шта је то било.

Спољни стручњак, неуролог са Универзитета у Единбургу, Џон Стоун, изјавио је да студија не потврђује да је дошло до повреде мозга, нити да су разлике у мозгу резултат чудних искустава која су дипломате рекле да су имале на Куби.

Куба је негирала било какав напад, али је случај притужби дипломата затегао њене односе са Сједињеним Државама.

Резултати анализе су објављени у уторак у часопису „Journal of American Medical Association“. Редакција часописа каже да студија може побољшати разумевање пријављених симптома, али да није извесно колико су важне уочене промене у мозгу.

Амерички Стејт департмент је у саопштењу навео да зна за ту студију и поздравља дискусију медицинске заједнице о том веома сложеном питању. Главни приоритет су безбедност, сигурност и добробит њеног особља, пише у саопштењу.

Од краја 2016. до маја 2018. године, неколико америчких и канадских дипломата у Хавани жалило се на здравствене проблеме непознатог узрока. Један податак америчке владе је да је тиме било погођено 26 људи. Неки су рекли да чују високе тонове сличне зрикавцима док су код куц́е или у хотелима, што је најпре довело до теорије напада звуком. АП је известио да ФБИ није нашао доказе да су звучни таласи могли да то проузрокују.

Десетине америчких дипломата, чланова њихових породица и други тражили су да буду прегледани. Нова студија говори о 40 њих тестираних на Универзитету у Пенсилванији.

Групна анализа резултата напредних МРИ снимака открила је разлике у мозгу групе дипломата, у поређењу са 48 здравих људи сличне старости и порекла. Службеници су били подвргнути МРИ снимању шест месеци пошто су пријавили проблеме, али пошто њихови мозгови нису били скенирани пре одласка на Кубу, не може се знати да ли се нешто тамо променило, што је недостатак студије који истраживачи признају.

Универзитет у Единбургу каже да нова студија има неколико других ограничења која слабе резултате, укључујући и групу за поређење која није била равномерно прилагођена прегледаним пацијентима.

„Ако заиста желите да кажете да се на Куби десило нешто битно другачије … онда би најбоља контролна група била 40 особа са истим симптомима које нису биле на Куби и нису имале историју повреда главе“, рекао је Стоун.

Претходна студија Универзитета у Мајамију нашла је оштећење унутрашњег уха код неких дипломата које су се жалиле на чудне звуке и осећаје, али је такође недостајала медицинска документација пре појаве тих симптома.

Прочитајте ОВДЕ с ким би то могао да добије рат за недељу дана, како прича Трамп.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА