Најновије

Ево зашто Македонија, најмађа чланица НАТО, нема војне авионе! Простор јој надгледа Бугарска а то је кошта...

Најмлађа чланица НАТО Македонија, због величине територије али и финансија, у свом инвентару нема ратне авионе, већ само хеликоптере. Због тога је контрола македонског ваздушног простора поверена Бугарској, што је кошта 13 милиона евра годишње.

Македонска војска (Фото: Јутјуб)

У арсеналу македонског ратног ваздухопловства налазе се четири хеликоптера ми-24, направљена у доба Совјетског Савеза. Ови хеликоптери су намењени противоклопној борби и подршци снагама на земљи. Такође, поседују шест хеликоптера ми-17 за транспорт трупа и опреме, један амерички бел УХ-1 хеликоптер за спасилачке мисије, као и четири америчка Бел 206 хеликоптера који се користе за обуку. Колико је познато, Влада Македоније не планира да купи борбене авионе за контролу неба, превасходно због мало ваздушног простора, као и цене куповине и одржавања модерних ратних летелица.

Спасилачке мисије

У свом ратном арсеналу Босна и Херцеговина немају ратне авионе, али има ратно ваздухопловство састављено искључиво од хеликоптера. У свом поседу БиХ има шест руских хеликоптера ми-8 намењених транспорту трупа и опреме, затим девет америчких хеликоптера бел УХ-1 намењених за спасилачке мисије, као и девет француских газела, такође намењених за транспорт и спасилачке мисије. У току је набавка 12 француских хеликоптера ербас Х215, који ће такође бити коришћени за спасилачке мисије и превоз. Контролу над небом БиХ, због недостатка ратне авијације, преузео је НАТО пакт, док за цивилне летелице контролу неба спроводе Србија и Хрватска.

Прочитајте ОВДЕ шта то српској војсци стиже од Путина.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА