Најновије

Путину већ траже ново намештење

Мада је до краја Путиновог председничког мандата остало још пет година на Западу су нестрпљиви па већ сада нагађају ко би могао да га замени после 2024. и чиме би се он бавио.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Тако је минулих дана објављена информација да би Путин могао да се после 2024. "пресели" у премијерску фотељу. Ако је веровати Блумбергу, Путинови помоћници и саветници већ размишљају о томе које нова пуномоћја би он требало да добије да би постао "јак премијер". Наводно, ту информацију је потврдио високи руководилац владајуће партије Јединствена Русија. Али да би премијер добио већа овлашћења, то најпре треба да одобри руска Дума.

Путин је о својој политичкој будућности говорио конкретно још јула 2017. када је рекао да не намерава да мења Устав, односно члан 81 у којем пише да се председник Русије може бити заредом само два мандата, по шест година. Иначе, председнички мандат у Русији је продужен на шест година у новембру 2008. године.

У интервјуу америчком режисеру Оливеру Стону, Владимир Путин је на питање да ли се уморио, одговорио да не би ни прихватио четврти председнички мандат да је уморан. А недавно, уочи одласка у службену посету Италији, новинари листа "Коријере дела сера" су га питали какви су му планови после завршетка текућег мандата.

- Остало ми је још пет година напорног рада и зато је рано да говорим о томе чиме ћу се касније бавити - рекао је Путин.

Колико грађане Русије, али и не само њих, интересује какви су Путинови планови и до када мисли да остане у председничкој фотељи, види се по томе што му се та питања често постављају.

А ко би могао да наследи Путина, више се спекулише у иностранству него у Русији. Ипак, петербуршки социолози су још пре неколико година направили прогнозу ко би могао да га наследи у Кремљу и највише шанси је дато садашњем премијеру Дмитрију Медведеву и градоначелнику Москве Сергеју Собјањину.

Премијер Медведев је један мандат већ био председник државе, а године му дозвољавају, пошто рођен је 1965., да сачека да Путин потроши све мандате које му даје Устав Русије. Проблем Медведева је што није харизматична личност, а што Руси традиционално воле, и што је често критикован због начина како води владу.

Са друге стране, градоначелник Москве Собјањин је типичан чиновник без имало шарма. И њега су месецима критиковали због копања по Москви и мењања плочица на тротоарима.

Међу потенцијалним Путиновим наследницима је и министар одбране Сергеј Шојгу (1955) који је већ годинама међу четири најпопуларнија политичара. Кад Путин оконча све мандате, Шојгу ће имати 68 година.

Социолози сматрају да се до истека овог Путиновог мандата могу појавити нове личности. Уосталом, за многе је било неочекивано када је Борис Јељцин управо њега изабрао за свог наследника.

Функција је неважна

Због велике популарности, Путин ће и даље бити политички најмоћнија личност у земљи, ма у којој седео фотељи. Тако је било када су на четири године, од 2008. до 2012. године, функције заменили он и Дмитриј Медведев.

Путин отима Србију Западу? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА