Најновије

НОВЕ ШИПТАРСКЕ ЛАЖИ: Крвник Харадинај сада тврди да је жртва?! Прозивао Додика, питао зашто Вучић није позван у Хаг... (ВИДЕО)

Премијер у оставци привремених приштинских институција Рамуш Харадинај изјавио је да је оставку поднео због позива Специјалног тужилаштва Суда у Хагу, а не, како је рекао, притисака САД и ЕУ због ставова које заступа у дијалогу са Београдом.

Премијер у оставци привремених приштинских институција Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

“Ја сам испунио законску обавезу да се одазовем позиву Специјалног тужилаштва као осумњичени у истражном постпуку. Дао сам оставку на место шефа владе, а позив сам по себи има политичке импликације. С обзиром на то да сам се двапут појавио на суду и дао могућност међународном правосуђу да преиспита тај период рата у целини врло сам изненађен тим позивом", рекао је он у интервјуу за албански сервис Гласа Америке (ВОА).

Харадинај је на питање ВОА да прокоментарише спекулације да је судски позив уследио због његовог одбијања да укине таксе од 100 одсто на робу из Србије, рекао да "на Косову постоји сумња да је реч о завери".

"Оно што могу да потврдим је да верујем у политичке ставове које сам изразио на најискренији начин међународним партнерима: границе Косова нису спорне и нема дискусије о територији и границама, споразум са Србијом треба да се постигне уз узајамно признање у постојећим границама, јер Косово не може да дозволи творевине као што је' Додикова република' - то доводи Русију на Косово. Тарифе се укидају уз признање", каже Харадинај.

Он је затражио од међународне заједнице, од, како је рекао, савезника Косова, да зауставе неправедан притисак на Косово како када је реч о тарифама, тако и када су у питању друге теме.

"Није у реду прихватити услове Србије за дијалог зато што то вређа једну страну, у овом случају нас који смо жртве", каже Харадинај.

"Замислите то - ја као премијер сам други пут позван да сведочим пред међународним судом. Други пут подносим оставку, док господин Александар Вучић који је био тада са Слободаном Милошевићем, а познато је да је Милошевићев режим починио злочине не само на Косову, него и у другим земљама, нема такве бриге. Дакле, то доказује неравнотежу притиска међународне заједнице која мора што пре да се исправи", додаје Харадинај.

На питање ВОА када очекује нове изборе, Харадинај је рекао да очекује да се то догоди крајем септембра или почетком октобра.

Прочитајте ОВДЕ какво је упозорење стигло из америчке амбасаде у Приштини.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА