Најновије

ОВОГ СУ СЕ АМЕРИ ПЛАШИЛИ: Нови лидер! Кина први пут претекла САД!

Кина је први пут претекла САД на најновијој листи највећих светских компанија према укупним приходима.

Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Ову информацију је објавио амерички магазин "Форчун".

Наиме, од дебија "Форчунове" листе "Глобал 500" у 1990. години, на њој су до сада искључиво доминирале америчке компаније.

Будући да се глобални однос снага мења, кинеске компаније су на најновијој листи заузеле укупно 129 позиција, укључујући 10 тајванских компанија, док су САД на другом месту са 121 предузећем које се нашло на ранг листи, преноси "Раша тудеј".

Ветеран на ранг листи, амерички трговински ланац Волмарт, осигурао је водећу позицију шесту годину заредом, и по 14. пут од 1995. године је остварио више од 500 милијарди долара прихода.

Иза америчког малопродајног гиганта је највећа кинеска државна нафтна и гасна компанија Синопек, чији је прошлогодишњи драстичан раст прихода и профита успео да заобиђе геополитичке потешкоће у условима трговинског рата између званичног Вашингтона и Пекинга.

Англо-холандска компанија Ројал Дач Шел, која је остварила приходе од око 396,5 милијарди долара, обезбедила је трећу позицију, док су се на четвртом и петом месту нашле две кинеске државне компаније, Чајна нешенел петролеум и Стејт грид, са приходима у износу од 392,9 милијарди долара и 387,05 милијарди долара.

Упркос томе што су кинеске компаније по броју надмашиле америчке, оне и даље заостају са уделом од 25,6 одсто у укупним приходима топ 500 глобалних компанија, у поређењу са 28,8 одсто колико припада америчким компанијама.

Укупан приход свих компанија које су наведене на листи износи 32,7 билиона долара, што је девет одсто више него годину дана раније и износи више од једне трећине светског БДП-а.

Прочитајте ОВДЕ зашто би, ако избије рат између Кине и САД исход био стравичан.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА