Најновије

БОРИСЕ, ОТЦЕПИЋЕМО ТИ СЕВЕРНУ ИРСКУ! Ирски премијер прети колеги у Лондону

Уколико Велика Британија напусти Европску унију без споразума, како то најављује нови премијер Борис Џонсон, две Ирске ће се ујединити, а Уједињено Краљевство ће се наћи у новим проблемима, поручио је Лео Варадкар, ирски премијер.

Лео Варадкар (Фото: Јутјуб)

Џонсон је обећао да ће његова земља напустити ЕУ 31. октобра са новим договором или без икаквог договора. Он је најавио и укидање „бекстопа“ или сигурносне мреже, која би омогућила да Република Ирска, чланица ЕУ, буде у царинској унији са Северном Ирском, која је део Велике Британије. То је наљутило многе у Даблину.

Као код куће

"Брегзит без споразума би могао да заболи Велику Британију, али и Северну Ирску и Шкотску. То је проблем с којим ће се суочити. Сигурносна мрежа има циљ да спречи повратак граничне контроле између Републике Ирске и Северне Ирске. Људи који би се могли описати као умерени националисти или умерени католици, који су мање-више задовољни статусом кво, видеће предности у јединственој Ирској. И све више и више ћете видети либералне протестанте, либералне унионисте како почињу да се питају где се највише осећају као код куће. Да ли у националистичкој Великој Британији, која говори о евентуалном поновном успостављању смртне казне и таквих ствари, или у заједничкој европској кући и Ирској?", рекао је Варадкар.

Потписивањем споразума Велики петак 1988. окончане су три деценије превирања у Северној Ирској, како је званично названо смртоносно насиље између националистичких (католичких) републиканаца - присталица ирског уједињења, и лојалних униониста (протестаната) - заговорника верности британској круни.

Страх од сукоба

Ирска страхује да би се у случају изласка Велике Британије без споразума са ЕУ поново успоставила копнена граница и контрола између Северне Ирске и Републике Ирске, што би могло изазвати поновно избијање насиља.

Иначе, Шкоти због најаве брегзита без споразума већ најављују нови референдум о отцепљењу од Британије.

Прочитајте ОВДЕ шта то тврде западни медији а тиче се Путинове ћерке.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА