Најновије

ИЗ РУСИЈЕ СТИГАО РАДИОАКТИВНИ ОБЛАК У СРБИЈУ: Ево шта се десило са нуклеарном електраном Мајак! Мистерија катастрофе решена!

Почетком октобра 2017. изнад више европских земаља, укључујући и Србију, прошао је радиоактивни облак, а скоро две године касније, међународни тим научника тврди да се тада догодила хаварија у Русији, коју је руска влада покушала да заташка.

Заштита од радиоактивности (Фото: pixabay. com)

На мерним местима на територији Србије у том периоду детектовано је у ваздуху присуство рутенијума 106, а измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мега бакерела по кубном метру (mBq/m3), што се поклапа са вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи. На сву срећу, та измерена количина није имала утицаја на здравље.

У време поменуте хаварије стручњаци Лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине при Институту за нуклеарне науке у Винчи, истакли су да ситуација није опасна.

- Да бисмо у потпуности сагледали опасност од оваквих цурења радиоактивних материјала, у обзир морамо да узмемо неколико битних фактора: није битно само који је радио-изотоп у питању, као ни колико је јак, већ и у којој мери је испуштен, колико је неко изложен томе, да ли је било падавина, колико је времена прошло... Примера ради, радиоактивни јод-131 има период полураспада од осам дана. Након шест до осам таквих периода (дакле 48 до 64 дана), сви радио-изотопи се сматрају безопасним, јер се распадну до те мере да се практично не разликују од било ког материјала који се налази у природи - рекли су тада из Института Винча за "Блиц".

Када је те 2017. године облак благо радиоактивног рутенијума прошао изнад Европе, претпоставило се да је стигао са југа Урала, из нуклеарне електране "Мајак", једне од највећих на свету. Сумње су биле засноване на чињеници да и приликом пречишћавања, односно прераде горивних елемената може да се створи рутенијум, а руски "Мајак" има такво постројење за прераду.

И сателитски снимци су својевремено говорили у прилог теорији да је радиоактивни облак дошао из Русије. Међутим, "Росатом", компанија која управља електраном "Мајак", тада је саопштила да се такав инцидент никада није десио и да се емисија кретала у уобичајеном, дозвољеном оквиру.

Према наводима међународног тима од 69 научника, постоји много доказа да се несрећа догодила баш у овој нуклеарки, а о њиховој студији својевремено писао је "Франкфуртер Алемајн Цајтунг".

Са друге стране, оператори електране одбацују оптужбе.

- Руско министарство за животну средину измерило је 2017. само благо појачане вредности радиоактивног зрачења у ваздуху - наводе они.

"Нуклеарни комплекс Мајак" је "вероватан кандидат" за узрок облака рутенијума у јесен 2017, написали су научници у документу.

Не дешава се први пут да руски државни органи ћуте о нуклеарним инцидентима. Подсетимо, совјетска влада је својевремено покушала да прикрије и несрећу у Чернобиљу, а Шведска је прва земља која је информисала јавност о догађајима.

Прво упозорење о нуклеарном облаку дошло је из Италије у октобру 2017. године. Остале метеоролошке службе у Европи пријавиле су потпуно неочекиване вести. Међутим, према подацима француског Института за нуклеарну сигурност (ИРСН), у западној Европи никада није било опасности по здравље људи, јер радијација у том подручју није била довољно јака.

Албанци су нација са само једним задатком, а ко их је створио сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА