Најновије

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Харадинај предао Уставном суду Косова захтев за интерпретацију оставке!

Косовски премијер Рамуш Харадинај предао је данас Уставном суду тзв. Косова захтев за „интерпретацију чина његове оставке на место премијера“ којим тражи одговор о надлежности и функционалности владе после оставке председника владе, преноси Коссев.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Харадинај је у петак наложио Правној канцеларији свог кабинета да припреми питање Уставном суду, као одговор на бројне критике косовске јавности и политичких партија због тога што покушава да управља владом као да до његове оставке није ни дошло.

Чин обраћања Уставном суду сам Харадинај описује као „доказ институционалне одговорности“, који ће истовремено осигурати функционалност институција до избора нове владе.

Надам се да ће због хитности, одлуку донети што пре. Ма каква била њихова одлука, поштоваћу је, поручио је Харадинај путем објаве на Фејсбуку, преноси Коссев.

Према косовском Уставу, влада суду може послати упит из области које се тичу сукоба уставних надлежности између Скупштине Косова, косовског председника и владе Косова, сагласности предложеног референдума са Уставом.

Упит се може послати и у случају сагласности објављивања ванредног стања и мера предузетих током истог са Уставом, сагласности предложених уставних амандмана са обавезним међународним споразумима, ратификованих Уставом и разматрања уставности процедуре спровођења и ако је Устав прекршен током избора скупштине.

Харадинај је позвао косовског председника и парламентарне партије да предузму потребне акције како би дошло до расписивања избора. Избори се не могу расписати док посланици владајуће коалиције не предају мандате председнику или 81 посланик косовске скупштине не гласа за распуштање скупштине.

О изборима на КиМ одлучује један човек! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА