Најновије

Ово руско нуклеарно чудовиште лети невероватних 18.000 км! На кога крене може само да се помоли (ВИДЕО)

Завршна фаза тестирања тешке, интерконтиненталне, балистичке ракете РС-28 “Сармат”, чији је домет 18.000 км, управо је почела.

Сармат (Фото: Јутјуб)

“Већ спроводимо практичне тестове и до краја године ћемо завршити последњу фазу тестирања”, рекао је новинарима шеф компаније Роскосмос Дмитриј Рогозин, током посете компанији “Красмаш”, која производи „Сармат“.

“Експериментална лансирања показала су да је ово одлична ракета са колосалним потенцијалом”, рекао је Рогозин.

Компанија  “Красмаш” већ припрема своје објекте за серијску производњу нове, интерконтиненталне, балистичке ракете (ИЦБМ).

„Осим што ће фабрика бити спремна за серијску производњу, опремићемо је и за тестирање„ Сармата “. Истовремено, радимо на смањењу укупних трошкова производње, тако да ће коначна цена ИЦБМ-а бити знатно нижа од очекиване ”, истакао је Рогозин.

Пре три године, др Јуриј Борисов је рекао да ће “Сармат” ИЦБМ, због својих екстремних домета, моћи да лети преко Северног и Јужног пола. То значи да ракета може достићи свој циљ користећи потпуно неочекивану путању лета која не би била покривена АБМ одбраном. 

ИЦБМ има капацитет оптерећења до 10 метричких тона, што омогућава интеграцију посебног блока “Авангарда” који маневрише хиперсоничном, термонуклеарном бојевом главом.

“Сармат” је дизајниран да буде лансиран из чврстих, подземних силоса. Ови силоси ће бити опремљени системима активне заштите „Мозyр“ који садрже пакет од 100 артиљеријских цеви. Овај изванредни систем поседује одличну ватрену моћ и повезан је са радарима. Чим се летећи објекат приближи ракетном силосу, активира се активна компонента овог система, која је способна да избаци више од 40 хиљада деструктивних елемената у правцу „уљеза“.

Овај систем је у стању да формира облак дима изнад силоса пројектила. Облак дима би покривао 6 км у пречнику. На тај начин би било немогуће извршити високопрецизан напад на силос пројектила.

“Сармат” ИЦБМ може да носи 10 тешких или 15 лаких МИРВ бојевих глава, до 24 “Авангард” хиперсоничних, нечујних летелица или комбинацију бојевих глава и огромне количине противмера дизајнираних за уништавање противракетних система. Тежак је 208.1 метричких тона, а његова корисна носивост је 10 метричких тона. Највећи део његове тежине је гориво које тежи 178 тона.

Сармат има кратку фазу узлета, која скраћује интервал у ком може да буде праћен од стране сателита са инфрацрвеним сензорима, попут америчког, због чега је много теже пресрести пројектил. Такође има способност фракционог орбиталног бомбардовања (ФОБС), што значи да је његов опсег неограничен.

Фракциони орбитални систем бомбардовања (ФОБС) је развио Совјетски Савез шездесетих година. У основи је попут система кинетичког бомбардовања али са нуклеарним наоружањем. ФОБС има неограничен опсег, путања лета не открива циљну локацију, а бојеве главе могу бити усмерене у Северну Америку, преко Јужног пола, чиме се избегава детекција системима раног упозоравања на северу НОРАД. 

Пронађена масовна гробница коју су направили џихадисти! Језиве податке о догађају прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА