Најновије

ВУКЧЕВИЋ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: У Албанији 11 српских гробница!

Некадашњи специјални тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић у ексклузивном разговору за „Вести“ каже да су истрага, а посебно процесно валидни докази указивали да ланац ратних злочина и трговине органима на Косову има везе с Албанијом, а да су кључни играчи у томе били Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Владимир Вукчевић (Фото: Јутјуб)

Вукчевић објашњава да су у том предмету саслушали више од 400 сведока, од којих су неки страдали под неразјашњеним околностима, али да су упркос томе дошли до оперативних података да је на територији Албаније било најмање 11 гробница у којима су сахрањени отети Срби с Косова.

– Током истраге о злочинима ОВК дошли смо до бројних сазнања о трговини органима која се одвијала преко Албаније. Захваљујући тадашњем шефу Мисије за истраге Унмика Патрику Лопезу Тересому, брзо смо дошли до извештаја које су саставили након обиласка Жуте куће. Он тада није имао права да нам достави тај извештај, али ми га је ипак дао „испод стола“. У тим документима су се налазиле и фотографије пронађених медикамената због чега сам одмах контактирао једног чувеног српског кардиолога који је објаснио да се користе искључиво за опуштање мишића у случају трансплантација бубрега и других органа.

Сведок нађен обешен

То ме је уверило да сам на добром трагу због чега смо наставили истрагу – присећа се Вукчевић.

Он каже да је потом у истрази искоришћена сва документација Хашког трибунала, али и саслушан велики број сведока, укључујући и некадашње припаднике ОВК којима је српско тужилаштво гарантовало безбедност.

– Један од њих је био у целој причи од почетка и детаљно нам је објаснио како је све функционисало и шта је видео. Требало је касније да се појави као сведок, па га је преузела Немачка и њихова БНД. Пронашли су га у парку, обешеног. Није он био једини сведок против Харадинаја који је окончао под сумњивим околностима – каже Вукчевић.

Доказе смо дали Дику Мартију

Вукчевић је на проблем заштите сведока указао и на састанку са Диком Мартијем, тадашњим специјалним известиоцем Савета Европе. Објаснио му је како тај систем функционише. Сваки потенцијални сведок најпре добије упозорење, затим су покушали да га подмите, а онда се деси убиство.

– Не мора то одмах да буде сведок, довољно је да убију неког најближег рођака и тиме је послата јасна порука. Марти је касније осмислио посебан програм заштите сведока – каже Вукчевић.

ОВК ископала тела

Агенција Срна тврди да је у поседу поверљиве преписке шефа Мисије за истраге злочина из Скопља и Приштине Емона Смита са шефом Мисије за истраге Патриком Лопезом Тересом. У њој Смит на Тересов захтев доставља извештај о исходу разговора које са шефом Унмиковог Одељења за правду Полом Кофијем у вези са злочинима на Косову и Метохији, с посебним освртом на Жуту кућу.

У том извештају се наводи да је сведок под бројем три описао како је возио претпостављеног оперативца ОВК до куће јужно од Бурела, где је надзирао закопавање и премештање људских остатака у црним врећама. Он је тог оперативца ОВК идентификовао као Бесима Вокшија.

У поверљивом документу који је Срна предочила јавности истиче се да је Емон Смит обишао неке локације у Албанији које је сведок описао у исказу.

„Скренули смо камионима десно и низбрдо 50 метара, где се налазило огромно сломљено „тропско дрво“, које је обележавало улаз у шуму. Сведок прича да су одатле носили тела Срба низ падину у шуму. Тамо их је чекао Енвер Цоколи из албанске обавештајне службе ШИК“, навео је Смит извештају.

У поверљивом извештају налази се и преписка шефа форензичара Унимка Хозеа Пабла Бараибара и извесног Клинта, која је означена као „веома поверљива“.

Бараибар је желео да Клинту изложи сакупљене доказе који се тичу судбине несталих Срба и других на Косову и у Албанији.

„Комплетна слика о томе шта се прецизно десило тим људима, када и зашто, још није потпуно уобличена. Али, имамо више сведока (углавном заштићеног идентитета), који су изјавили да су отмичари у блиским везама с ОВК држали између 50 и 300 људи заточених на локацијама у близини Тропоја и Кукеша (Бићаја) у Албанији“. Ти људи, углавном Срби са КиМ, у животу су били до краја лета 2000. године“, навео је Бараибар.

Органе однели у Турску

У извештају Бараибара се наводи да је некадашњи виши официр ОВК испричао да је у кампу ОВК у Бурелу, у импровизованој клиници коришћена медицинска опрема украдена из болница с Косова, а да су три сведока навела да су људски органи вожени на аеродром Ринас код Тиране, око два сата вожње од Жуте куће, а потом авионом у Истанбул.

„Сви наши сведоци су изјавили да су ову операцију организовали средње рангирани и виши функционери ОВК. Ипак, свега неколико сведока усудило се да именују те функционере који су били присутни када су заробљеници сакупљани на Косову“, написао је Бараибар.

Харадинај предао Уставном суду Косова захтев за интерпретацију оставке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА