Најновије

Зашто власт ствара утисак да је спремна да „очисти“ бирачки списак?

Сређивање бирачког списка, које најављује власт чак и уз помоћ страних представника, има за циљ повећање излазности на наредним изборима, али и показивање спремности да се реши питање на којем већ дуго опозиција редовно критикује власт без да се много изгуби, сматрају саговорници Данаса.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Опозиција те најаве сматра недовољним саопштавајући да зна намере власти да тиме на вештачки начин повећа излазност с обзиром на то да противници режима најављују бојкот избора.

Душан Вучићевић, асистент на ФПН и члан стручног тима протеста „један од пет милиона“ који је написао мере и препоруке које треба испунити како би избори били одржани у фер и демократским условима, за Данас каже да је још на представљању препорука стручног тима наглашено да је део препорука који се односи на изборне услове лакше прихватљив за владајући режим.

– То се посебно односи на проблеме у вези са неажурношћу и нетранспарентношћу бирачког списка. Најпре, додатним ажурирањем и теренском контролом бирачког списка на одговарајућем узорку биле би отклоњене честе примедбе да „на изборима гласају мртви“. То једноставно није могуће, ако опозициони чланови бирачких одбора раде свој посао, јер на бирачком месту имамо двоструку контролу: бирач показује лична документа, а користе се и спреј и УВ лампа како би се спречило двоструко гласање – објашњава Вучићевић.

Како додаје, посебно у светлу могућег опозиционог бојкота наредних избора, режиму одговара ажурирање бирачког списка јер би брисање одређеног броја лица из списка неминовно увећало званичну излазност, а самим тим и легитимитет новоизабраног парламента.

– Ово наравно не значи да овај посао не треба да буде одрађен јер би било добро да коначно сазнамо одакле проистиче огромна разлика између броја уписаних у списак и броја пунолетних лица која препознаје попис становништва и да ли смо у праву када тврдимо да се пре свега ради о држављанима РС који већ дуго живе у иностранству и попис их не хвата, као и лицима која имају двојна држављанства Србије и Црне Горе, односно БиХ – наводи он.

Према његовим речима, ова најава не значи да је провера бирачког списка довољна да тврдимо да су створени услови за слободне и поштене изборе, већ да остаје још много препорука и веома мало времена да оне буду испуњене како би се ти услови стекли.

– Имајући у виду начин функционисања режима претпостављам да је најава само још једна цигла у маркетиншкој тврђави која црнило у Србији боји ружичастом бојом, али остављам минималну могућност да су и председница парламента Маја Гојковић и министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Вучић схватили да су захтеви протеста оправдани, те поздрављам напоре да се проблеми у функционисању парламента и бирачког списка отклоне и охрабрујем их да наставе са испуњавањем и осталих препорука – закључује Вучићевић.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар сматра да питање излазности нема пуно везе са назнакама власти да је спремна да реши нерегуларности  бирачког списка.

– Власт отварањем тог питања домаћој и међународној јавности показује да је спремна да се позабави критикама које већ дуго опозиција има на изборни процес, а да притом то „чишћење“ за власт неће значити велики губитак или ће губитак бити минимални, односно неће утицати на резултате избора – указује он.

Како додаје, добар и прецизан бирачки списак важан је уколико се уз изборе буде одржавао и референдум око измена Устава, јер је ту важно колико ће људи изаћи и дати подршку. Клачар сматра да је опозиција направила озбиљну грешку што је неправилности изборног процеса превасходно везала за бирачки списак који није највећи проблем, иако је његово прочишћавање добар корак напред. Он процењује да су највећи проблем бирачког списка умрла лица која ту не смеју да буду, али да се њихов број не мери десетинама хиљада односно цифром која би могла знатно да утиче на резултате избора.

Стижу нам "летећи тенкови" до краја године. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА