Најновије

КАВЕЗ ТРАНСПОРТЕР: Представљена најновија модификација БТР-82АТ

На Међународном војно-техничком сајму „Армија-2019“ по први пут је демонстрирана најновија модификација оклопног транспортера БТР-82АТ.

БТР-82А (Фото: РИА)

За разлику од стандардних модела ових возила, модернизована варијанта БТР-82АТ се одликује повећаним пакетом оклопне заштите, која се састоји од допунског комплета челичних плоча и специјалних противкумулативних решетки.

Допунске оклопне плоче значајно повећавају отпорност возила на муницију испаљену из тешких митраљеза, као што је то на пример М2. „Утјос“ и сл. Противкумулативне решетке су ефикасне против пројектила испаљених из ручних ракетних бацача и бестрзајних топова (РПГ-7, СПГ-9)- преноси интернет портал РГ.

Оклопни транспортер је добио нови комбиновани двоканални нишан са вертикалном стабилизацијом и ласерским даљиномером. Ова опрема омогућава нишанџији да ефикасније употребљава аутоматски топ 2А72 у кал.30мм у комбинацији са ПКТМ, у дневним и ноћним условима (термовизија).Ова опрема омогућава да се непријатељски циљ уочи у веома сложеним метео-условима (јака киша, ниска облачност).

Аутоматски топ 2А72 представља оружје високе балистике којег су конструисали чувени инжењери Аркадиј Шипунов и Василиј Грјазев. Његова основна намена је борба против живе силе непријатеља, али и лакооклопљених борбених циљева, као и нисколетећих ваздушних објеката. Топ користи стандардне гранате 30×165 мм које је употребљавао и његов претходник 2А42. Основна разлика у односу на аутоматски топ 2А42 је далеко квалитетније решење трзаја топа, приликом дејства у аутоматском режиму паљбе. Ово омогућава интеграцију овог топа и на лакше борбене платформе као што је нпр. БТР-82А (оклопни транспортер на точковима), затим оклопни аутомобил „Тигр-М“, коначно и „Уран-9“ итд. Максимална брзина паљбе аутоматског топа 2А72 је око 300 граната у минути.

Енергија гранате омогућава ефективну борбу против живе силе непријатеља на даљинама и до 4000 метара, као и лакооклопљене борбене технике до 2000 метара. Панцирна поткалибарна граната „Кернер“ у кал. 30х165 мм може да пробије хомогену челичну плочу дебљине 30 мм која је наслоњена под углом од 60 степени, са даљине од 1000 метара.

На куполи се налази и носач за интеграцију транспортно-лансирних контејнера за противтенковски вођени систем „Корнет“. На овај начин се знатно повећава ватрена моћ верзија БТР-82АТ за борбу против практично свих оклопних циљева које непријатељ може да употреби.

Борбена посада се састоји од 9-10 војника. Снага дизел мотора који покреће транспортер је 300 коњских снага. Максимална брзина на путу је до 80 км/час. Укупна тежина БТР-82АТ достиже 17,250кг.

Два хероја Русије и седам капетана погинуло у истраживачкој подморници. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА