Најновије

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ: Овај човек је именован на високу функцију у ЕУ, али ће лобирати за спас нашег КиМ!

Бивши шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел, који је именован за новог високог представника спољне и безбедносне политике ЕУ, могао би успешно посредовати у дијалогу Београда и Приштине у циљу решења косовског проблема, оцењује британски експерт за Балкан Џејмс Кер Линџи.

Жосеп Борел је нови високи представник спољне и безбедоносне политике ЕУ (Фото: Јутјуб)

- Као бивши шеф шпанске дипломатије, он зна колико је питање Косова нанело штету Шпанији, али и јединству ЕУ. Такође зна да решење ситуације захтева компромис подржан и од стране земаља које нису признале Косово, као и УН - навео је Кер Линџи на свом твитер налогу.

Кер Линџи указује да Борел ужива углед у Србији, где ће због става Шпаније да не призна Косово бити много позитивније виђен него многи други званичници ЕУ, што ће му, оцењује, обезбедити одређен ниво моћи.

- Позиција Шпаније, такође, му даје и важан инструмент у руке, јер Србија, због тога, не може себи приуштити да му се супростави. Он и даље има утицаја у Мадриду. Ако Србија буде превише опструктивна према Косову, Београд би могао бити суочен са мањом подршком Шпаније и осталих - сматра он.

Кер Линџи указује да и Косово мора знати да себи не може да дозволи супростављање Борелу, јер добар извештај с његове стране може помоћи да се промени став Мадрида о ангажовању, а можда и признању, што је, како констатује мање вероватно.

Професор на реномираној Лондонској школи економије истиче да нема сумње да ће многи гледати на Борелово именовање као проблем или потенцијалну катастрофу, али да је он радије оптимиста.

- Борел може бити тачно она особа која је потребна за посредовање у проналажењу историјског решења између Београда и Приштине - закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ зашто су Русија и САД на ивици рата.

Извор: Танјуг/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА