Најновије

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Моћни С-500 ће обесмислити употребу НАТО авијације у Европи

Пре неколико дана је објављена вест да су Руси кренули у производњу ПВО/ПРО система нове генерације С-500 „Прометеј“, те да би његово увођење у наоружање могло да уследи и пре планираних рокова. Ова информација је подигла праву „буру“ у западним изворима информисања, где се могу чути мишљења да ће Москва овим потезом из руку НАТО избити нешто без чега они никако не могу да функционишу.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

Увођење далекометног ПВО/ПРО ракетног система С-500 и његово распоређивање у западним деловима Руске Федерације могла би да буде велика опасност по ваздухопловне капацитете НАТО, саопштио је интернет портал Military Watch Magazine. У тексту је покушано да се одговори на питање, како ће распоређивање „Прометеја“ утицати на баланс снага на небу изнад Европе.

Основни задатак система С-500 „Прометеј“ је борба против нискоорбиталних сателита и космичких убојних средстава, пресретање ракета и уништавање стратешки најважнијих авиона условног непријатеља. Нови систем, како се наводи у тексту, способан је да открива циљеве на даљинама и до 800км, док је радијус дејства ракета до 600км.

Управо овако напредне техичко-тактичке способности система С-500 „Прометеј“ може озбиљно да ограничи маневарски простор НАТО авијације која је стационирана у Европи-забринуто констатују западни војни аналитичари.

Постоје специфични типови авиона који играју практично незаменљиву улогу у ваздушним операцијама НАТО. На пример, то су авиони радарског осматрања и командовања, као што су E-3 „Sentry“, E-2 „Hawkeye“ и E-7A „Wedgetail“, који координишу дејства ловачких и бомбардерских формација из више држава у оквиру НАТО савеза. Управо С-500 са својим далекометним ракетама може онемогућити употребу ових „летећих радара“ изнад већег дела европског континента, што прети да радикално измени баланс снага, овај пут на страну Русије. НАТО са друге стране нема у свом поседу слична ПВО средства која би могла да оборе руске аналоге, као што су авиони радарског осматрања и командовања А-50 и А-100 „Премијер“. Појава руских ПВО система нове генерације ће до крајњих граница закомпликовати употребу ваздушних командних пунктова E-8 „Joint STARS“, E-9 „Widget“ и E-4 „Nightwatch“, извиђачких авиона OC-135 и RC-135, као и авиона за противелектронску борбу- преноси интернет портал РГ.

Летеће авио-цистерне као што су авиони KC-10 и KC-135, такође се налазе у великој опасности од система какав је С-500. Ратна ваздухопловства земаља које се налазе у НАТО савезу се у главном састоје од борбених авиона кратког и средњег долета, као што су вишенаменски ловци F-16 , F-18E, Gripen, Rafale и F-35, где би недостатак допуне горива у ваздуху драматично сузио њихове оперативно-тактичке могућности. Ништа мањи проблем не би заобишао ни логистику, јер би већи део Европе био недоступан за војно-транспортне авионе C-130 „Hercules“.

Уколико би се ови системи разместили у руској енклави око града Калињинград, на полуострву Крим и западним границама Русије, они би могли да покрију значајан део европског ваздушног простора, укључујући ту и целокупно Балтичко море. На пример, авион за радарско осматрање и командовање E-3 „Sentry“ не би смео да се креће изнад Берлина, Малмеа и Штокхолма, као и северних делова Чешке и Словачке, јер би ушао у домет система С-500. У зони ефективног домета система С-500 „Прометеј“ нашао би се готово комплетан ваздушни простор Пољске и западна обала Црног мора.

Комплекс ПВО/ПРО С-500 „Прометеј“ спада у нову генерацију противваздухопловних система „земља-ваздух“. Ради се о универзалном систему великог хоризонталног и вертикалног домета који има наглашене способности за противракетну одбрану, тачније може да пресреће балистичке ракете.

Овај систем неће искључиво бити специјализован за пресретање балистичких циљева и сателита, чије се трајекторије налазе на великој висини. Он ће поред тога имати способност да води борбу и против класичних ваздухопловних циљева какви су авиони и хеликоптери, где ће му посебна посластица бити тзв. „невидљиви“ авиони. Дакле, радиће се о једном универзалном систему који ће имати способност да се бори против комплетног спектра ваздушних циљева, без обзира на њихове брзинске карактеристике и путању лета.

Према информацијама из доступних извора, С-500 ће имати домет до 600 километара и бити у стању да истовремено напада до десет балистичких хиперзвучних циљева који лете брзином до седам километара у секунди.

Москва је успешно тестирала своју нову ракету за пресретање у пустињи у централној Азији док се национална војска припрема за пријем ПВО система нове генерације С-500 "Прометеј". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА