Најновије

Индија купује руске ракете Р-27 за своје војне авионе Су-30МКИ

Индија и Русија су потписале споразум о испоруци ракета ваздух-ваздух Р-27 за индијске ваздухопловне снаге, јавила је новинска агенција АНИ позивајући се на изворе у индијском ваздухопловству.

Су-30МКИ (Фото: Јутјуб)

“Потписан је уговор са Русијом о испоруци ракета ваздух-ваздух Р-27 за вишенаменске борбене авионе Су-30МКИ” навела је агенција АНИ.

Извештаји говоре да је уговор вредан око 200 милиона долара, а још нису објављени никакви детаљи у вези са уговором.

Индија тренуто поседује 249 авиона типа Су-30МКИ, а у плану је набавка додатних 16 до 18 авиона у току 2019. године. Тренутно је 240 авиона распоређено у 11 ескадрила и у једној јединици за тренинг и усавршавање тактика ваздушне борбе (TACDE) која се налази на аеродрому Гваилор.

Р-27 је ракета ваздух-ваздух средњег или дугого домета када су у питању последње верзије ракете. Намењена је за инсталацију на руске ваздухопловне платформе.

Домет ове ракете је до 40 километара у њеној основној верзији (Р-27Т) па до више од 130 километара, према неким проценама и изнад 170 километара у верзији Р-27ЕМ.

Ракета зависно од верзије може поседовати полуактивно, активно, топлотно или пасивно радарско навођење. Платформе које подржавају ову ракету су фамилија авиона Сухој, Су-27, Су-30, Су-33, Су-34, Су-35, могао је да је носи и Су-37, а био је покушај њене инсталације и на ирански Ф-14 који се по свему судећи завршио неуспешно.

Такође овом ракетом може бити наоружана и фамилија МиГ авиона у верзијама МиГ-23 и МиГ-29. Ова ракета је била предвиђена и за никад завршени ЈАК-141, а њена нова верзија се налази у наоружању Су-57.

Било је покушаја прилагођавања ове ракете за лансирање са земље, где су постојали пројекти без и са додантим потиском који би јој требао дати почетну брзину у лансирању са земље. Тренутно се ова ракета активно користи у улози ракете земља-ваздух у рату на простору Јемена.

Пентагон не жели да укључи Јапан у производњу ловца-бомбардера F-35. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА