Најновије

ИЗ ШАПЦА, ЈЕДИНОГ СЛОБОДНОГ ГРАДА У СРБИЈИ ПОРУЧУЈУ: Вучић може да угрози стабилност у региону! Власт не преза ни од чега да би се сачувала!

Нема места за слободу мишљења и говора и зато је заиста лепо бити у Шапцу, граду који осећа потребу за дијалогом, другачијим мишљењем и жељом да угости људе који имају другачије ставове од оних које изриче званична пропаганда – указао је за Данас Недим Сејдиновић, новинар и књижевник, учесник вишедневног програма под називом „Зона Новог Оптимизма“, који се од 28. до 1. организује у Шапцу.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Сејдиновић констатује да до пре неколико година није веровао да ће у Шабац ићи са осећајем да долази у слободан град, у нади да ће се његов синдром проширити и на друга места и градове у Србији.

– Велики је успех остати слободан у овако тешкој ситуацији у којој се врши нека врста медијског насиља над политичким противницима и онима који мисле другачије. То је теренски, рударски посао, који подразумева директну комуникацију са грађанима, с једне, и препознавање грађанских вредности, с друге стране – указује он.

Сејдиновић притиске власти на медије дели на оне класичне, као што су спречавање финансирања медија из државних средстава, злоупотреба инспекцијских и других служби за притисак на медије, као и полукриминалне структуре, за шта као пример даје јужни Банат, где се, како каже, користе разне методе притиска на медијске слободе, а паралелно форсирају и финансирају локални таблоиди, који се на најстрашнији начин обрачунавају са политичким противницима и опонентима.

– Постоји образац по коме се повећава број претњи смрћу који се упућују новинарима а за које је крива власт. Прво вас неки представник извршне или законодавне власти у скупштини таргетира, прозове, назове непријатељем друштва, издајником и шпијуном. Потом вас се докопају таблоиди и после те мале кампање ви постајете мета напада – казао је Сејдиновић. Он је додао да је у једном моменту, у року од два дана, добио више од 1.000 претњи и увреда, а „претње се нису догодиле спонтано“.

– Прете углавном страначки ботови, али има и оних који самоиницијативно утерују неку врсту „правде“. Када одете на профил човека који вам упути најстрашније претње и увреде, које пристојан човек не би поновио ни под наводницима, и видите његову слику са трогодишњим дететом како се смешка, то су заиста језиве ствари – констатовао је Сејдиновић и приметио да када се на мети претњи нађу представници извршне власти, полиција и тужилаштво реагују одмах.

То, према његовом мишљењу, говори о постојању врло јасних двоструких аршина, али и вођењу кампање изазивања страха против политичких неистомишљеника, са жељом за деморалисањем које води у аутоцензуру.

– Сматрам да је ово друштво у протеклих седам година у много аспеката отишло уназад и да ће нам требати јако пуно времена да се из тога ишчупамо. Биће нам потребан један дуг период опоравка, јер ономе што се брзо уништи треба пуно времена да се поново изгради. Без озбиљне помоћи Запада у медијској и другим сферама, тешко да ћемо моћи да се ослободимо ове власти која не преза ни од чега да би се сачувала. Недостаје нам и политичка артикулација великог гнева код доброг дела грађана – указао је Сејдиновић.

Он је констатовао да је једна од тајни успеха владавине Александра Вучића управо у томе што је успео да корумпира један део грађанског друштва Србије, који је раније стварао импулс вредности на којима почива грађанско друштво.

Вучић може да угрози стабилност у региону

Сејдиновић је приметио и то да власт Александра Вучића добија јако велики број критика, не само од стране Европске комисије него и од бројних међународних организација и институција, и да зато доживљавамо пад на многим листама. „Подсетимо само да је према извештају ‘Фридом хауса’ Србија са листе слободних, прешла на листу делимично слободних земаља. Долазе веома негативне оцене и Вучић све више бива препознат као неко ко може да озбиљно да угрози стабилност у региону“, указује Недим Сејдиновић.

Прочитајте ОВДЕ зашто аналитичари сматрају да је добро што је био састанак власти и опозиције!

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА