Најновије

ЛАЗАНСКИ ОДЛАЗИ ДА ИСПУНИ ОЧЕВ ЗАВЕТ! Последњи интервју познатог војног аналитичара!

Бивши војни коментатор листа Политика и однедавно званично акредитовани амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански дао је последњи интервју за свој матични лист уочи скорог одласка у Москву, где ће боравити наредне четири године.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Лазански у свом интервјуу осврнуо се на новинарску каријеру, оно што је у радио и шта је пропустио да уради и одговорио је на последње питање, да ли ће се икада поново вратити новинарском позиву.

Тако је Лазански открио да је имао амбицију да сними филм о подвигу наших официра у у логору за официре у Осанбрик. Са српским било је после априлског слома 1941. заробљено и 600 официра југословенске војске који су били Јевреји. Гестапо и СС хтео је да их извуче из кампа и пошаље у логор Аушвиц, али југословенски официри то нису дали. Дошло је до побуне и наши официри су сачували своје колеге Јевреје.

Сви ћуте о томе. Спилберг је за "Шиндлерову листу" добио силне оскаре, а о подвигу наших официра сви ћуте. Имам амбицију да снимим филм о томе.

Желиш ли да га режираш или си већ написао сценарио? упитао је новинар Лазанског који је одговорио:

- Већ сам написао сценарио и понудио сам га Кустурици, али он се бави Јужноамериканцима и Џингис Каном.

На питање, да ли ће кад заврши са дипломатијом да сними филм, Лазански је само додао:

- Да, сигурно.

Такође осврћући се на успомену свог оца Лазански је открио да је његов отац Владимир имао највећу жељу да оде у Стаљинград и да се поклони Мамајевом кургану.

- Пошто он то није урадио, урадићу ја - рекао је Лазански и додао да ће то урадити кад ступи на дужност амбасадора и то из следећег разлога:

- То брдо је било важна стратешка тачка. Тамо су Совјети разбили Вермахт.

На питање новинара где је било лакше у пустињама Либије и Сиирије или у нуклеарној подморници, Лазански се осврнуо на Авганистан где је преживео без хране тако што је узимао енергетске капсуле за преживљавање узете од заробљених француских пилота који су оборени изнад Пала 1995.

- Никаква храна и вода ти не требају. Десет дана сам живео на пет пилула, а Американцима стижу камиони свеже хране. Једина моја предност је била у глави. Знао само оно што они не знају. Тако смо се мењали. Ја им дам податке о неком тенку, они мени сателитски телефон.

Одоговарајући на последње питање да ли ће се вратити новинарству Лазански је рекао:

- Можда, једног дана. Никад не реци збогом новинарству.


Ситуација се само погоршава! Други британски ратни брод стиже у иранске воде! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА