Најновије

УЗБУРКАО КРЕМЉ, ВАШИНГТОН, ЛОНДОН: Може ли ЕУ да припитоми могућег будућег шефа дипломатије?

Ђузеп Борељ има велике амбиције да постане нови европски шеф спољне политике и снажан темперамент који би то могао да му обезбеди - уколико се у међувремену не завади са свима.

Ђузеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Шпански вршилац дужности министра спољних послова номинован је за следећег високог представника ЕУ за спољну политику и безбедносну дипломатију. Он је током четири деценије дуге каријере стекао репутацију човека који је без длаке на језику и нема проблем да се супротстави ауторитетима.

Иако је популаран међу шпанским гласачима, он показује изузетно недипломатично уживање у сукобу, пише "Политико".

Најновији прмери укључују опис Русије као "старог непријатеља", што је затегло односе Москве и Мадрида, изјаву да су Американци убили "само четири Индијанца" пре независности и дефинисање вашингтонске дипломатије према Венецуели као "каубојске".

- Он не воли да зашећери дипломатски језик - рекао је блиски сарадник.

Међутим, ветеран каталонских социјалиста је чак и опрезан због шанси да добије одобрење Европског парламента. Ако прође ту препреку, њему ће бити потребно сво искуство и знање да постигне неухватљиву слогу и испуни оно што су лидери ЕУ поставили као један од своја четири главна приоритета - да постану уједињенији и уверљивији на глобалној сцени.

То ће бити прави тест, јер је Борељ повредио егое у Кремљу, Вашингтону, Тел Авиву и Лондону, а зарадио је и многе непријатеље, посебно у родној Каталонији где регионална влада за независност води кампању против његовог именовања.

Његово отворено противљење каталонском сепаратизму и повезано шпанско одбијање да прихвати Косово као независну државу могу потенцијално да омету политику ЕУ на Балкану, мада је у недавном интервјуу истакао да званичници ЕУ морају да делују у заједничком, а не националном интересу.

- Неки кажу да није превише дипломатичан. То може бити снага, као и слабост - рекао је европски комесар Пјер Московици.

Такође, он је човек снажног карактера који понекад "губи живце". Познато је да су га током једног интервјуа толко изнервирала питања о Каталонији да је напустио студио.

- Постоји лажно уверење да он не може да се припитоми. Он је политичар са великим интелектуалним способностима, који је имао лична мишљења и могао је да пркоси највећим ауторитетима - рекао је Хосе Антонио Зарзалехос који је био уредник Еј-Би-Сија у време Борељосовог политичког зенита крајем деведесетих.

Да ли САД желе на мала врата да уђу у BRICS? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА