Најновије

УВОЗИТИ ЈЕФТИНИЈУ ДРОГУ ИЗ КАНАДЕ У АМЕРИКУ: Трамп представио нови план за изборе!

Трампова администрација саопштилала је у среду да ће успоставити систем који ће Американцима омогућити да легално увозе лекове по нижим ценама на рецепт из Канаде, и тако ослабити дугогодишњу забрану која је стајала као главни приоритет политички моцне фармацеутске индустрије.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Министар за здравство и људске услуге Алекс Азар огласио се у среду ујутро. Претходне управе стале су на страну индустрије при увозу, наводно због забринутости да би пацијенте заштитили од ризика од фалсификованих или нестандардних лекова.

Азар, бивши извршни директор лекарске индустрије, рекао је да ће амерички пацијенти моћи да увозе лекове сигурно и ефикасно, уз надзор Управе за храну и лекове. Предлог администрације омогућио би земљама, трговцима на велико и фармацеутима да добију одобрење ФДА за увоз одређених лекова који су такође доступни у Америци.

Већина пацијената узима повољне генеричке лекове за контролисање услова, попут високог крвног притиска или повишеног шећера у крви. Међутим, анкете показују забринутост за цене важне лекове за неизлечиве болести попут рака и инфекције хепатитисом Ц, чији трошкови могу достици 100.000 или више долара. И дуги доступни лекови попут инсулина такође су поскупела па су приморала пацијенте који имају дијабетес да сами одређују дозе.

- Предуго амерички пацијенти плаћају претерано високе цене за лекове на рецепт који су у другим државама по много нижим ценама - рекао је Азар у изјави која је хвалила председника Доналда Трумпа као иницијатора ове идеје.

Потез администрације долази јер се индустрија суочава са кризом потрошачких жалби на цене, као и законодавством обе стране у Конгресу да надокнади трошкове.

Трамп подржава закон Сената за ограничавање трошкова лекова за кориснике Медикер-а и захтева од произвођача лекова да плаћају рабат у програму ако поскупљења премаше инфлацију. Демократе у Дому врше гласање о нацрту закона који омогућава Медикер-у да директно преговара о ценама у име милиона старијег становништва уписаног у његов програм за лекове на рецепт. Засебно, Трампова администрација спроводи пропис који ће везати Медикер за, оно што плаца са лекарским ординацијама, ниже међународне цене.

Идеја о увозу добила је похвале кључног законодавца, сенатора Чака Граслија, председавајућег у одбору који надгледа Медикер. Грасли је на твитеру написао да ће увоз снизити трошкове лекова на рецепт, а све лекове из иностранства ФДА мора проверити и означити као сигурне. Он и демократска председничка кандидаткиња сенаторка Ами Клобучар из Минесоте имају нацрт закона који олакшава увоз.

Посматрајући његову кампању за поновни ре-избор, Трамп је снижавање цена лекова на рецепт одредио као један од својих главних циљева. Као кандидат, позвао је Американце да дозволе увоз лекова који се издају на рецепт, а недавно је подржао закон на Флориди који омогућава становницима државе да добију приступ лековима из Канаде.

Цене лекова су ниже у другим економски напредним земљама јер владе преузимају водећу улогу у одређивању цена. У Сједињеним Државама, Медикер-у није дозвољено да преговара са компанијама које се баве лековима.

Неки стручњаци су скептични око дозволе за увоз лекова из Канаде, делимично због забринутости да ли ће канадски добављачи имати капацитет да испуне захтеве много већег америчког тржишта.

Али групе потрошача снажно су подржале ту идеју, тврдећи да це она извршити притисак на америчке произвођаче лекова да смање њихове цене. Они такође истичу да је фармацеутска индустрија глобални посао и многи састојци лекова који се продају у САД се производе у иностранству.

ААРП се снажно заложио за Флоридски план, рекавши да је могуће безбедно увести, једнако ефикасне лекове по нижим ценама, а то ће регулисати цене конкуренције из света.

Лоби индустрије лекова, "Фармацеутска истраживања" и "Произвођачи Америке", успешно су блокирали претходне напоре у Вашингтону да се дозволи увоз. Они тврде да би пацијенти били у ризику да добију лоше или фалсификоване лекове.

Да ли је немачка војска дорасла сукобу у Ирану? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА