Најновије

АНГЕЛА ИЗВУКЛА КЕЦ ИЗ РУКАВА! Како ће победа немачке канцеларке одразити на питање КиМ?

Врхунски одиграна игра престола и победа немачке канцеларке Ангеле Меркел! Тако се укратко може прокоментарисати резултат маратонских и тврдих преговора у Бриселу око нових челника институција ЕУ.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Вишедневна дискусија о томе ко ће водити институције Европске уније завршена је неочекиваним пресеком. Први пут у историји за председника Европске комисије предложена је жена, и то ни мање ни више него блиска сарадница и партијска другарица Ангеле Меркел, Урсула фон дер Лајен.

Да се од немачке канцеларке очекује да након пропадања „шпиценкандидата“ из рукава извуче резервну варијанту најавио је још прошлог месеца наш саговорник Јован Ковачић, члан Извршног комитета Трилатералне комисије.

Он каже да је епилог дугих преговора договор који би требало да подмири апетите и левице и деснице.

- Мени је лично жао што то није био Франс Тимерманс, али то је демократија. Ово што се догодило јесте врло чудно, с обзиром на крајње расположење парламента, који и треба све то да одобри - каже Ковачић.

Он очекује да неће бити изненађења у парламенту јер лидери држава чланица ЕУ неће дозволити да „пукне брука“. Потом за Европу предвиђа веома интересантан, али и стабилнији период него до сада.

- Сад треба да чујемо планове од нове шефице, али има за то још времена, видећемо који су приоритети - каже Ковачић.

Саговорник додаје да занимљиво и то што је шпански шеф дипломатије Жосеп Борел виђен да замени Федерику Могерини на месту шефа европске дипломатије.

- То ће бити интересантно, поготово због става према Косову, јер ће Шпанац ипак морати да се приклони Комисији што се тиче преговора, али неће радити то радосно и вољно - каже Ковачић.

Говорећи о будућности Србије у новом односу снага, Ковачић истиче да треба да наставимо да водимо мудру политику, као и до сада.

- Ако и мислимо да ће Борелово именовање на место Могеринијеве нама помоћи, ми то сигурно не смемо да наглашавамо, нити исхитреним потезима то да угрозимо. Тамо где су Могеринијевој руке биле везане текућим политичким трендовима и условима, код Борела ће то теже пролазити. Притисци на Могеринијеву долазили су са свих страна, а и она потиче из земље и припада оној струји која гледа на Косово као независно. Сад долази човек чија земља није призинала Косово и он ће бити окован функцијом, која са собом носи одговорност. Али, у сваком случају, код њега ће сваки потез бити много више изнуђен и сигурно са много мање воље спроведен, ако упоредимо притисак на Могеринијеву - истиче Ковачић и додаје да је, према његовом мишљењу, Могеринијева на позицији шефа европске дипломатије, с обзиром на околности, урадила колико је могла.

- Друга је ствар што Европа и немачки ментори треба да се запитају како је могуће да се Косово тако арогантно понаша према Европској унији и да уопште не слуша ниједну препоруку, а наводно жели да буде део ЕУ - закључује Јован Ковачић. 

Ко је Урсула?

Урсула фон дер Лајен (60) мајка је седморо деце и ћерка познатог политичара Ернста Албрехта. Залаже се за интеграцију и подржава блиску војну сарадњу унутар ЕУ. На челу је немачког министарства одбране и залагала се да Немачка повећа војно учешће у НАТО.

Евро сигуран?

Коментаришући најаве да ће на чело Европске централне банке доћи Кристин Лагард, саговорник каже да би то обећало добру будућност евра у Европи, с обзиром на то да је Лагардова велики стручњак.

Момиру нудили милионе да изда Србију, а онда је Мило одрадио нешто крајње љигаво. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА