Најновије

МОГЕРИНИ: Нема услова за дијалог док су на снази таксе Приштине!

Докле год су на снази таксе које је Приштина увела на производе из Србије и БиХ, не видим услове за обнављање дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, изјавила је данас Федерика Могерини, одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Тачи, Могерини, Вучић (Фото: Јутјуб)

Могерини наводи да упркос упорности привремених косовских институција да не одустану од такси од 100 одсто, верује да дијалог Београда и Приштине и даље има шансу.

"Још увек верујем да је договор могућ и да је близу. Такође верујем да обе стране разумеју да је достизање споразума о пуној нормализацији односа пожељно за грађане и на једној и на другој страни, да се постигне правно обавезујући споразум о свим аспектима проблема које су и даље на столу", казала је она данас за Радио слободна Европа у Познању где се одржао самит о западном Балкану.

На питање да ли ће и после одласка са функције високог представника ЕУ за безбедност и спољну политику бити задужена за преговоре Београда и Приштине, Могерини је рекла да хоће, као и њен наследник.

"За то постоји једноставан разлог - Србија и Косово уцествују у дијалогу због своје европске перспективе и зато је дијалог у рукама Европске уније и ни у чијим другим", напоменула је.

Могерини је додала и да Сједињене Државе дају велику подршку дијалогу и да је то једно од питања у којима је сарадња САД и ЕУ увек била изузетно важна и позитивна.

"Али, остављала сам увек простор и за друге државе да се укљуце у процес, ту могу поменути Русију и Кину, као сталне цланице Савета безбедности. Зато што знамо да било какав споразум до ког може доци у одреденом тренутку, мора имати подршку не само Европске уније и самог региона, већ и међународне заједнице", додала је Могерини.

Говорећи о скупу у Познању она је рекла да је пре свега циљ обновити посвећеност свих уцесника Берлинског процеса западном Балкану.

"Говоримо о економској сарадњи, инвестицијама, повезивању, дигитализацији, транспорту. Постоји спремност за привредне инвестиције, али и политичка воља за успостављањем конкретних пројеката у интересу грађана. Али, дозволите ми да подвуцем, ово није замена за перспективу проширења. Државама регије, свима њима, потребно је да знају њихова будуцност може бити у Европској унији уколико се процес добро одвија", истакла је Могерини.

Она је, говорећи о даљем проширењу ЕУ и најавама да ће тај процес бити стављен у други план, истакла да ће бити велика грешка ако чланице ЕУ не донесу одлуку о отварању преговора са Албанијом и Северном Македонијом у октобру.

Иза мантре о „љубави“ на Западном Балкану крије се опасан циљ против Србије! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА