Најновије

Уколико вас заиста занима шта су "Истине и лажи", прочитајте ово дело!

Прошле седмице у београдском клубу "Дим" одржана је промоција романа "Истине и лажи" Војислава Радојковића. Говорили су Драган Јовановић и Звонко Карановић. Поред промоције, организована је и изложба портрета Наташе Радоје по ликовима из романа.

Детаљ с промоције (Фото: Правда)

Роман Истине и лажи је исповест који сликар Бранко Бане Милић приповеда свом „унутрашњем двојнику“, писцу Бранку Милићу, и где сваки догађај има две верзије – истиниту и лажну. У причи која захвата временски распон 1980-2004, од његовог одласка са села у Београд, најпре у гимназију, потом и на Ликовну академију, до уласка у политику и бизнис, догађаји се непредвидљиво рачвају и умножавају, политичка дешавања деведесетих се искривљују, породична историја релативизује, да би се у својеврсној игри огледала све претворило у литерарну травестију и апсурд, где главни јунак, вођен двема опсесивним идејама – да освоји девојку у коју је заљубљен још од основне школе, и амбицијом да постане славни сликар – завршава као уметничко дело свог најбољег пријатеља Мирка Каравађа.

Уметнички приказ промоције (Фото: Правда)

„Никада нећемо сазнати шта је било у глави Бранка Милића на промоцији романа Истине и лажи, можемо само претпоставити да је био спреман да се суочи са својим злоделима. Можемо да нагађамо да је био спреман да на самој промоцији устане и све призна, али кад је његова уредница почела да чита делове романа, занемео је. Делове које је она прочитала није написао он, без обзира што се и у том, њему непознатом тексту, спомиње лично именом и презименом, и што је речено да је убица. На крају вечери добио је громки аплауз. Новине су касније писале о ауторовом мајсторском поигравању временом, о живим дијалозима и суптилном хумору. Неки критичари су се потрудили, и у црним хроникама нашли чланке о смрти тих јадних девојка, али нису се упецали, још су и похвалили ауторову посвећеност детаљима. У једном од телевизијских приказа, говорили су и о чудесном преображају једног осредњег писаца у великог...“

Војислав Радојковић рођен 1965. у Петровцу на Млави. Завршио Пољопривредни факулетет у Београду. До сада је објавио четири романа. „Нисам ја будала“ 2007, „Последњи дани биоскопа Дело“ 2009, „Патуљци броје до седам“ 2013, „Дечак кога је ујео гуштер“ 2018. Члан је Српског књижевног друштва. Живи и ради у Београду. 

Прочитајте ОВДЕ све о Лагунином књижевном клубу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА