Најновије

АГОНИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ У АНТИСРПСКОЈ ЦРНОЈ ГОРИ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Милова полиција забранила литургију код Улциња, СПЦ поручила да нема одустајања

Црногорска полиција забранила је Митрополији црногорско-приморској (МЦП) Српске православне цркве (СПЦ) да служи ивањданску литургију у цркви у Свачу код Владимира, код Улциња, јер се томе противе локалне власти и локална заједница.

Амфилохије Радовић (Фото: spc.rs)

Како преносе Вијести, локалне власти су пре неколико дана оцениле да литургија унутар сакралног објекта који је годинама предмет археолошких истраживања, представља провокацију од стране Српске православне цркве.

Улцињски парох, протојереј Синиша Смиљић, казао је да је шокиран одлукама власти и полиције, наводећи да ће се литургија ипак одржати, али не прецизирајући где.

С друге стране, најјача партија црногорских Албанаца, Форца, позвала је у петак на очување реда, мира и међурелигијског и међуетничког склада, остајући при осуди намере СПЦ да "литургију одржи на територији насељеној неправославним становништвом".

- Као и увек без наше кривице, нама Албанцима у Црној Гори, поштујући закон, учињене су неправде од кршиоца закона који су обично остали некажњени. То нам не даје право да предузмемо кораке који могу утицати на безбедност и довести у питање досадашње постигнуте резултате - наводи се у саопштењу Форце.

Вијести преносе да ће литургија ипак бити одржана у недељу ујутру, а да ће полиција бити на терену.

Управа полиције прошле године забранила је литургију СПЦ на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу, које је културно и археолошко добро Црне Горе, зато што скуп није благовремено пријављен, али и уважавајући, како су саопштили, обраћања Министарства културе, Управе за заштиту културних добара и Националног савета Албанаца, као и због постојања оперативних информација да може доћи до нарушавања јавног реда и мира, преноси РТЦГ.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и његови пратиоци литургију су, ипак, одржали, недалеко од остатака цркве, а тада је из Митрополије истакнуто да је тај догадјај, "без икакве потребе, привукао пажњу јавности, те, нажалост, опет, у делу медија, приказао Митрополију црногорско-приморску као неког наводног узурпатора и провокатора".

Српски генерали добили поруку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА