Најновије

АРМАГЕДОН НА ПОМОЛУ: Светски моћници никада ближе да лансирају нуклеарке!

Читав Хладни рат обележила је забринутост целог света да би у случају сукоба највећих светских сила читава планета испаштала. Сада се тај страх поново појачава.

Нуклеарна експлозија (Фото: јутјуб)

Руски председник Владимир Путин повукао је Русију из Споразума о нуклеарном наоружању средњег и кратког домета (ИНФ), као одговор на привремено повлачење САД раније ове године. Овај потез знатно је подигао ризик од глобалног термонуклеарног рата, на ниво какав није виђен још од Хладног рата.

Непрофитна организација "Билтен атомских научника, која од 1947. објављује годишњу процену стања "сата судњег дана", већ је прошле године помакла сат на симболичне две минуте до поноћи, највиши ниво од 1953, а почетком ове године задржала је казаљке на истом месту, упозоравајући да се налазимо у трајном "ненормалном стању".


Председник Русије Владимир Путин (Фото: јутјуб)

Повлачење из споразума ИНФ

Након објаве овогодишње процене серија догађаја широм света додатно је подигла ниво опасности, попут обнове ракетног програма у Северној Кореји, најаве Ирана да у својим постројењима наставља с обогаћивањем уранијума изнад договорених лимита као и повлачења САД-а и Русије из кључног споразума који су 1987. потписали Роналд Реган и Михаил Горбачов.

Споразум ИНФ настао је како би се уклонила озбиљна претња глобалног термонуклеарног рата. Ракете средњег и кратког домета, за разлику од интерконтиненталних балистичких пројектила, знатно брже стижу до свог циља те владама нуклеарних сила остављају пуно мање времена за информисану, сталожену реакцију која би могла спречити даљу ескалацију у случају лажне узбуне.

У склопу споразума до 1991. године уништено је готово 2.700 пројектила, а до 2001. су се спроводиле редовне инспекције на локацијама, али после су почеле међусобне оптужбе за кршење споразума. САД су се привремено повукале из споразума у октобру прошле године, а Путинова одлука ове недеље, чини се, значи његов коначни крај.

Северна Кореја

Северна Кореја, процењује се, засад има око 30 бојевих глава и довољно нуклеарног материјала за израду додатних 30 до 60 бојевих глава. Она укупно има од 20 до 40 килограма плутонијума-239 и око 250 до 500 килограма високообогаћеног уранијума. Стручњаци процењују да Северна Кореја може произвести довољно материјала за нових шест до седам бојевих глава сваке године.

Након неуспеха преговора између челника Ким Џонг Уна и америчког председника Доналда Трампа у Вијетнаму у фебруару ове године, Северна Кореја кренула је да поправља свој делимично демолирани полигон за тестирање пројектила и почела нова тестирања на пројектилима средњег домета.

Иако су Трамп и Ким одржали свечани састанак на граници две Кореје прошлог викенда, стручњаци се и даље питају хоће ли топле речи и узајамни комплименти довести до конкретних помака у односима две државе чији су садашњи челници познати по импулсивном и емотивном реаговању.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг ун (Фото: јутјуб)

Иран

Озбиљну претњу глобалном миру представља и пораст напетости на Блиском истоку где је Иран, притиснут једностраним повлачењем САД-а из споразума о ограничавању иранског нуклеарног програма, најавио наставак обогаћивања својих залиха уранијума.

“У којој год количини желимо, колико год нам треба” - најавио је ирански председник Хасан Рохани.

Иран тренутно има залиху уранијума обогаћеног до нивоа од 3,67 одсто уранијума-235, који треба додатно обогатити до нивоа од око 90 одсто како би се могао користити за израду нуклеарног оружја.

Споразум који је био на снази између Ирана, САД и европских партнера био је замишљен да задржи Иран на таквом нивоу залиха обогаћеног уранијума да би му за развој оружја требало минимално годину дана.

Нуклеаризација Ирана директна је регионална претња Израелу, најближем америчком савезнику на Блиском истоку, док иза Ирана чврсто стоји Руска Федерација.

Председник Ирана Хасан Рохани (Фото: јутјуб)

Због чега се 2000 руских падобранаца искрцава на Крим, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА