Најновије

ЦРВЕНИ АЛАРМ: Европи прете суперпожари! Пред очима нам се одвија апокалипса! (ВИДЕО)

Европи прете суперпожари, наводи се у најновијем извештају Светског фонда за очување природе (WWФ).

Пожар (Фото: pixabay. com)

То је директна последица великих топлотних таласа и суша, а за њих су заслужне све израженије климатске промене. 

Иако је традиционално Медитеран регија у којој се у Европи лети пријави највише пожара, ватрених стихија које се брзо шире биће све више и на северу Европе. 

Феномени

У овом региону, који генерално важи за доста свежији, последњих година има све више шумских пожара. Према званичним подацима, годишње у пожарима широм Европе, буде уништено 300.000 хектара шума. У извештају који је објавила шпанска подружница Светског фонда за очување природе, наводи се да пожари Стари континент годишње коштају 3 милијарде евра.

Током 2017. и 2018. године забележени су феномени суперпожара који се брзо шире захваљујући јаком ветру. Овај феномен је у Португалу, Шпанији и Грчкој усмртио чак 225 особа. 

Пораст температура на глобалном нивоу и неодговараућа локација средстава довешће до тога да се ситуација погорша у наредном периоду. Тренутна политика према пожарима у дивљини која се базира на систему гашења је застарела и неефикасна у борби против суперпожара. 

Депопулација

Неопходно је увести превентивне мере, укључујући боље управљање шумама, наводи се у извештају. Осим пораста температура у извештају се наводи да додатну опасност од ширења суперпожара представљају депопулација, хаотична и несређена урбанизација. 

Најновији топлотни талас је, према последњим подацима, однео 13 живота, највише у Француској. Од почетка 2019. године, широм Европе је регистровано 1400 пожара.

Бесне пожари на острву Евија

На Грчком острву Евија избило је неколико пожара, а ватрогасци и даље покушавају да их угасе. 

Ватрогасна служба саопштила је да је ухапшен 64-годишњи мушкарац због сумње да је узроковао први пожар тиме што је покушао да запали осушени коров у близини своје куће. 

Пожари су избили у четвртак поподне у Маникији, а убрзо су лоцирани још на три локације, у Кими, Пиргри и Агиос Георгиосу. У њиховом гашењу учествују 225 ватрогасаца, четири авиона са водом, три хеликоптера и још 100 возила, као и тешка машинерија.  

Прочитајте ОВДЕ какве то застрашујуће ракете има Кина.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА