Најновије

ЛОПОВ ИЛИ СВЕТАЦ?! Ево шта је на саслушању рекао црквењак који је држао таоце у патријаршији

Донео сам пиштољ у Патријаршијски дом, али нисам имао намеру да неког повредим. Тражио сам 200.000 евра од цркве, али сам желео тај новац да употребим за одбрану узурпираних српских земаља, правдао се Бранко Лучић (42).

Српска патријаршија (Фото: јутјуб)

Бивши црквењак Бранко Лучић (42) признао је у петак у Вишем тужилаштву у Београду да је у среду наоружан упао у просторије Патријаршије Српске православне цркве, али је тврдио да није имао намеру да некога повреди! Признао је, такође, и да је захтевао да му црква исплати 200.000 евра, али се правдао да тај новац није тражио за себе, већ за виши циљ - одбрану Косова и Метохије и Црне Горе!

Да ли је Лучић говорио истину, за сада може само да се нагађа, посебно због контрадикторних података о њему и разлозима због којих је пре четири године "најурен" из цркве.

“Осумњичени је признао да је ушао у зграду Патријаршијског дома са пиштољем за који нема дозволу. Међутим, одлучно је негирао да је уперио оружје у благајника Радивоја М. и књиговођу Мирјану Ј. и да је хтео да им науди. Спорних 200.000 евра из касе цркве наводно је из патриотских разлога желео да 'преусмери' за одбрану узурпираних српских земаља” - открива саговорник детаље Лучићевог исказа.

Бранко Лучић је неколико месеци пре упада у Патријаршијски дом отворио Твитер налог на друго име и започео лични рат против људи блиских Иринеју. Критиковао их је, оптуживао за крађу пара од Цркве и за издају Косова и Црне Горе, али пошто те оптужбе нису имале никаквог одјека у јавности, одлучио се да направи талачку драму. Терети се за покушај изнуде и нелегално оружје.

После саслушања тужилаштво је предложило да му се одреди притвор до 30 дана, што је судија за претходни поступак усвојио.

“Предложено је да се осумњиченом Лучићу одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицао на сведоке и да не би поновио кривично дело. У даљем току поступка тужилаштво планира да испита очевице и сведоке овог догађаја” - прецизирала је портпарол тужилаштва Ирена Бјелош.

Лучић се терети да је 3. јула око поднева са пиштољем упао у у Патријаршијски дом у Улици краља Петра у центру Београда, у тренутку када су се у просторији налазили књиговођа и благајник. Према наводима кривичне пријаве, махао је пиштољем и захтевао да му предају 200.000 евра да би тај новац однео Србима на КиМ.

Прибрани благајник Радивој М. кришом је успео да контактира полицију и убрзо су у Патријаршију стигле две патроле које су успешном интервенцијом савладале Лучића, одузеле му пиштољ и тако спречиле теже последице. У том тренутку у згради се налазио и патријарх Иринеј, који је био на спрату изнад.

Лучић је, иначе, од 2012. до 2015. био црквењак у Цркви Светог Саве, која се налази одмах поред Храма Светог Саве. Пре четири године преко медија је оптужио свештенике цркве и храма за пљачку 30.000 евра од донација! Та афера је имала огроман одјек у јавности, али се касније испоставило да је Лучић све слагао! Истрагом је утврђено да није било никакве проневере, а њему је након тога забрањено да служи у храму.

С друге стране, остале су спекулације да је Лучић, можда, направио дил са осумњиченим свештеницима који су му, наводно, обећали део пара од донација, али да заћути о том скандалу.

Пошто је истрага утврдила да није било проневере, у Цркву и у Храм Светог Саве враћени су сви свештеници, али не и Лучић. Према том, мало вероватном сценарију, бивши црквењак је зато упао у Патријаршијски дом и тражио свој део пара. 

Прочитајте ОВДЕ који је разлог иживљавања над дечаком у Шиду.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА