Најновије

МАЛО ВИШЕ ПРОЛУПАО, СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕДЛОЖИО РУСИЈИ ДА УНИШТИ РАКЕТЕ 9М729! Москва сад сигурно тражи начин да му испуни жељу! (ВИДЕО)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг предложио је Русији да се "у кратком року реши ракета 9М729, што би могло спасти Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета".

Ракета 9М729 (Фото: јутјуб)

Према речима Столтенберга, 1987. године Русија је могла да уништи крстареће ракете и ракете средњег домета у року од неколико недеља, па може и сада, уколико жели да испоштује Споразум.

Раније су представници НАТО-а много пута изјављивали да ракете 9М729 наводно нарушавају Споразум о ракетама. Руске власти одбацују те оптужбе. Како је саопштено из Москве, ракета се није развијала нити је тестирана на удаљеност, која премашује утврђену границу.

Столтенберг је додао да противракетна одбрана у Европи није усмерена против Русије, нити је у стању да обори руске интерконтиненталне балистичке ракете.

Према његовим речима, тај систем је усмерен против претњи изван евроатлантског региона и да се ту ништа није променило.

Подсетимо, Руски председник Владимир Путин потписао је 30. јуна ове године Закон којим Москва напушта споразум са САД о нуклеарним и конвенционалним балистичким ракетама средњег домета.

Законом који је Путин потписао суспендује се учешће Москве у споразуму потписаном пред крај хладноратовске ере.

Путин је повлачење Русије из споразума најавио у фебруару после изненадне одлуке Вашингтона да се повуче из уговора о контроли нуклеарних и конвенционалних балистичких ракета средњег домета (ИНФ).

Трампова администрација још прошлог октобра је најавила суспензију споразума, који је важио за темељ европске безбедности од када је ступио на снагу 1987. године.

Москва је потом најавила "реципрочни одговор" на најаве из Вашингтона.

Споразум који је одлуком Путина стављен ван снаге, забрањивао је употребу и развој нуклеарних и конвенционалних балистичких ракета домета од 500 до пет и по хиљада километара. Обе стране су раније оптуживале једна другу за кршење договора. 

Које две терористичке групе су Руси данас разбили, сазнајте ОВДЕ.

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА