Најновије

„Тирана и Приштина бојкотом Самита у Сарајеву започеле заједничку спољну политику“

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је вечерас да бојкот доласка Косова и Албаније на самит у Сарајеву представља имплементацију најављене заједничке спољне политике Приштине и Тиране.

Рама и Харадинај (Фото: Јутјуб)

Он је то рекао за Клиx и додао да је делегација Косова недавно поднела захтев за визе и да то говори како је очигледно постојала намера да дођу на самит.

– Ми смо захтев обрадили и издали визе за Пацоллија и његову делегацију. Шта се у међувремену десило заиста не знам, али ово је први пут од како сам ја учесник оваквих састанака у оквиру СЕЕЦП-а и Западног Балкана да се један састанак бојкотује и свесно не долази – рекао је Црнадак.

Према његовим речима, изненадила га је вест да је и делегација Албаније отказала долазак у Сарајево 8. и 9. јула, истучући да је то „врло некоректно“.

– Не знам са чим се они солидаришу. Ми смо уредно позвали, у складу са стандардима СЕЕЦП-а, делегацију Приштине. Ово што је урадила Албанија једино могу закључити да се имплементира оно што је недавно најављено, а то је да ће Приштина и Тирана водити заједничку спољну политику у наредном периоду. Очигледно је ово почетак имплементације тога – закључио је Црнадак.

Упитан колико ће неприсуство Албаније и Косова утицати на деловање Процеса сарадње земаља Југоисточне Европе и каква се порука шаље регионалној сарадњи, Црнадак каже да то није порука БиХ већ Европској унији.

– Мислим да је ово озбиљан ударац Процесу сарадње, али јавност мора да зна да ово што се дешава није порука Босни и Херцеговини него Европској унији – оценио је Црнадак.

Концерт усташе Томпсона забрањен у Словенији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА