Најновије

У ТОМ ГРМУ ЛЕЖИ ЗЕЦ: Ево зашто је Меркелова јавно похвалила Вучића! Опозиција каже да јој оваква српска власт савршено одговара!

Немачка канцеларка Ангела Меркел је свесна љутње званичног Београда, предвођеног председником Александром Вучићем, на Запад, због чињенице да ни Берлин ни Париз нису довољно „притисли“ Приштину да укине таксе на робу из Србије, па настоји да ублажи ситуацију и на неки начин да охрабри Србију, тврде незванично извори из дипломатских кругова, коментаришући јучерашњу јавну похвалу Меркел на рачун наше државе.

Вучић и Меркел (Фото: Јутјуб)

Та политичарка је у излагању на самиту о Западном Балкану у Познању истакла да је регион Западног Балкана „добро напредовао“ на пољу економског раста, и посебно истакла Србију, уз опаску: „Не желим да помињем никога појединачно, али је у Србији остварен веома позитиван развој“.

Како наглашавају поједине дипломате, таквом реториком Ангела Меркел је послала „важан симболички сигнал Србији да настави да спроводи реформе, али њена порука неће имати практичан значај, имајући у виду застој у преговорима о Косову и „немоћ Немачке да приволи косовску владу да укине таксе“. РТС је пренео да се српска премијерка Ана Брнабић сусрела јуче са немачком канцеларком на самиту у Познању „у паузи између пленарне седнице и радног ручка“ и објавио је њихову заједничку фотографију на свом порталу.

Борко Стефановић, бивши званичник Министарства спољних послова Србије и актуелни потпредседник Странке слободе и правде, оцењује да похвала Ангеле Меркел Србији „само потврђује да чак и немачка канцеларка може бити жртва лажних вести и пропаганде“.

– Са друге стране, зашто би се Берлин удубљивао у тачност података нашег режима ако Немачка има солидан и, нажалост, стабилан прилив нашег становништва, које бежи из Србије у потрази за бољим животом, који овде постоји само у режимским таблоидима. Наиме, жао ми је што Немачка не зна да Србија има најнижи раст бруто домаћег производа у региону, пад индустријске производње, најниже плате и пензије и ендемску корупцију и криминал, наводи Стефановић.

Бојан Пајтић, бивши председник Демократске странке, коментарише да „после ове изјаве можемо очекивати навалу немачких радника и свршених студената, који ће, трбухом за крухом, доћи у Србију“.

– Шалу на страну, Меркеловој оваква српска власт савршено одговара. Имамо председника државе који шени пред њом, огроман одлив квалификоване радне снаге, која од овакве власти бежи у Немачку, због чега та држава, када се израчуна цена школовања, практично добија донацију Србије у вредности од више стотина милиона евра годишње, при чему Немце лече и лечиће наши лекари и медицинске сестре, а нас ће лечити врач погађач.

Оштре и тачне оцене Европске комисије о ужасној корумпираности власти у Србији, о одсуству правне државе, заробљеним медијима и суспендованим институцијама, нанеле су штету Вучићу, а он још увек има обавезу да испоручи Меркеловој оно што је обећао да би дошао на власти. Зато га је мало и похвалила, у области у којој манипулисањем подацима можете економски разорену земљу, као што је Србија, да прикажете малтене као економског тигра, констатује саговорник Данаса.

Пајтић напомиње да се у „Србији смањује запосленост јер готово 100.000 људи годишње побегне из ове земље – то је трагична чињеница, а у процене Меркелове о великом успеху српске власти ћу поверовати када она донесе одлуку да своје пензионерске дане проведе у Србији, јер смо прешишали и Немачку колико нам добро иде“.

Немачка канцеларка је уочи „лидерског састанка“ у Познању изјавила да и „даље види европску перспективу Западног Балкана“, али да је претходно потребно превазићи бројне тензије и испунити услове. На самиту, одржаном у оквиру Берлинског процеса, учествовали су, између осталог, премијери Хрватске, Словеније, Француске, Велике Британије, а Косово је представљао Рамуш Харадинај… Теме скупа биле су регионална сарадња, инфраструктурно повезивање, економска сарадња…

Премијерка Ана Брнабић је одговарајући на питања новинара у Познању нагласила да „земље региона морају да се више фокусирају на то што могу међусобно да ураде и да се помере од популизма“, саопштила је Влада Србије.

– Најлакше је бити популиста, али да није добро за регион, грађане и наше европске интеграције… Морамо бити рационалнији, прагматичнији, храбрији и не смемо доносити популистичке одлуке, зато што ће то довести до тога да регион који је, нажалост, још увек ровит, не буде атрактиван за Европу и инвеститоре… Србија има велики интерес да регион изгледа другачије, да буде стабилнији, да буде боље повезан и да пре свега младим генерацијама пружи другачију перспективу, поручила је Брнабић.

Председница владе је, такође, изразила очекивање да ће фокус током хрватског председавања ЕУ бити на проширењу Уније, као што је то раније најавио премијер те земље Андреј Пленковић, чију посету Београду, како је нагласила, ускоро очекује. „Очекујемо ускоро посету премијера Пленковића, који ће, колико сам информисана, обићи регион и верујем да ћемо имати добре разговоре“, рекла је Брнабић.

„Лицемеран однос“ према Скопљу

Поједине западне дипломате оцењују за Данас да је самит у Познању још једном „показао лицемеран однос“ ЕУ према Северној Македонији. Како прецизирају, европски комесар Јоханес Хан је оценио да цео регион треба да следи пример Северне Македоније, а тој држави још није одобрен почетак преговора о чланству у Унији. „Технократска елита у Бриселу, као и политичке елите у државама попут Немачке, Француске и Холандије одбијају да дају зелено светло да Северна Македонија почне приступне преговоре, а, истовремено се у јавним наступима политичара из ЕУ наглашава како је Северна Македонија остварила историјски напредак потписивањем споразума о имену државе са Грчком… Због таквих двоструких аршина Европске уније могуће је да ће Северна Македонија потражити савезнике на другој страни“, сматрају представници дипломатских кругова.

Прочитајте ОВДЕ какво решење за Балкан предлаже бивши шеф ЦИА.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА