Најновије

БАЛКАНСКИ РАТ СЕ ПОНАВЉА: Србија и Бугарска у клинчу! Амбасадори хитно позвани на рапорт! Како ће се ово завршти?

Амбасадор Србије у Бугарској Владимир Ћургус био је данас на разговору у министарство спољних послова те земље поводом коментара министра спољних послова Србије Ивице Дачића о бугарском премијеру Бојку Борисову.

Бугарски премијер Бојка Борисов (Фото: јутјуб)

БТА преноси саопштење бугарског министарства наводећи да је на састанку Ћургусу речено да је Дачићева изјава неприхватљива и да није у складу са бугарским очекивањима о пријатељским и добросуседским односима.

Бугарска страна очекује да се такве изјаве неће поновити убудуће, наводи се у саопштењу министарства.

У Министарство спољних послова у београду, по налогу шефа српске дипломатије Ивице Дачића, позвана је привремена отправница послова у амбасади Бугарске у Србији Ива Крулева ради разјашњења ситуације која је настала после иступања бугарског премијера Бојка Борисова.

Још једном је истакнуто да је ова изјава премијера Борисова неприхватљива, јер није тачна, а тиче се најзначајнијег питања за сваку земљу, питања територијалног интегритета, наводи Министарство спољних послова.

“Та изјава није у складу са очекивањима Републике Србије о пријатељским и добросуседским односима. Поновљено је да се Србија нада да се такве изјаве неће поновити убудуће. Став ЕУ није независно Косово и тога би сви требало да се придржавају.” - додаје се у саопштењу МСП-а.

У отвореном разговору српска страна изразила је изненађење због позива који је овим поводом упућен амбасадору Србије у Софији.

Поновљена је спремност Србије да настави да развија и продубљује добросуседске односе са Бугарском и још једном истакнута захвалност на подршци коју Бугарска пружа нашој земљи на путу ка ЕУ.

Подсетимо, све је почело изјавом Бојка Борисова на конференцији за новинаре на самиту о Западном Балкану у Познању где је рекао да би Жосеп Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да би, без обзира што Шпанија не признаје независност Косова а друге државе чланице признају, у складу с тим требало да поступа. Министар Дачић поручио је тада Борисову да став Европске уније није да је КиМ независно и да бугарски премијер, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ.

На које провокативне мере Приштине Русија упозорава, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА