Најновије

ДАЧИЋ У САРАЈЕВУ: Србији и целом региону место је у ЕУ, треба нам већи ангажман и јача улога!

Региону је потребна јача улога и већи ангажман ЕУ, иначе Европа неће бити тај тип сна, слободе и демократије каквој смо тежили, поручио је данас у Сарајеву шеф дипломатије Ивица Дачић, додавши да је Србији и целом региону место у ЕУ.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

У Сарајеву је данас почео састанак министара спољних послова земаља Процеса сарадње у Југоисточној Европи, а Дачић је на састанку рекао да је Србија спремна да настави да ради са свим заинтересованим странама на унапређењу политичке климе и дијалога, помирења, толеранције и отворености према сарадњи, што је кључни предуслов за стабилност и просперитет региона Југоисточне Европе и његових грађана.

"У том смислу, немамо нереална очекивања, нама не треба никаква награда ЕУ, већ само праведна валоризација онога што смо постигли да буде примећен и уважен напор који улажемо у овај процес. Сматрамо да је Србији, али и целокупном региону, место у ЕУ. Без интегрисаног западног Балкана ни европски простор није комплетан. Усудићу се да кажем да нам је потребна јача улога и већи ангажман ЕУ, иначе Европа неће бити тај тип сна, слободе и демократије каквој смо тежили", сматра Дачић.

Констатовао је да у региону сви имамо велика очекивања од ЕУ и покушавамо да пронађемо своје место у њој и поновио да је међу главним спољнополитичким приоритетима Србије чланство у ЕУ.

"Неодвојиво од тога иде и наша посвећеност и преданост регионалној сарадњи и њеном јачању, решавању отворених и још увек нерешених регионалних питања. Сматрамо да смо доказали, а наставићемо и убудуће да се тако понашамо, да је Србија поуздан и предвидив партнер, који стабилност региона истиче у први план, а компромис и договор као нешто што нема алтернативу", истакао је Дачић.

Навео је да Србија пролази кроз бројне и свеобухватне реформе у готово свим сегментима друштва и да је у том смислу наш европски пут додатно трасирао започети реформски пут и олакшао процес постепеног усклађивања нашег система са стандардима ЕУ.

"Усвајање и достизање тих стандарда један је од најважнијих приоритета Владе Републике Србије. Реформа нашег друштва, неодвојива је од процеса европских интеграција, а напредак у реформама требало би да прати и напредак на путу интеграција. Циљ није и не може да буде само пуко отварање поглавља, већ је циљ достизање стандарда и њихово затварање", истиче Дачић.

Међутим, подсећа он, Србија у односу на друге има још једно додатно поглавље, односно обавезу, а то је нормализација односа са Приштином.

Србија, каже, једнако предано и посвећено приступа и дијалогу са Приштином, али воља за дијалогом мора бити обострана, а већ прихваћени договори безрезервно се морају поштовати.

Сведоци смо, наводи, да једна страна упорно одбија да испуни своје обавезе, пре свега одредбе Бриселског договора, а и грубо крши ЦЕФТА регионални споразум, већ више од седам месеци, а на све то Србија се уздржава од увођења реципрочних мера, настојећи да одговорно поступа према свима у региону а и шире у ЕУ и свету.

Наша будућност је одређена сарадњом и повезивањем, истакао је министар.

"Дубоко смо уверени и наставићемо да будемо највећи заговорник политике да је европски процес региона уједно најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност и просперитет", указао је он.

Смисао и најзначајнији мотив за унапређење међусобне сарадње и ближе повезивање у региону јесте укупан развој и модернизација наших друштава, односно економски раст и развој за добробит свих наших грађана.

У том контексту, Вишегодишњи акциони план за Регионални економски простор (МАП РЕА), који је у фокусу активности РС С, ужива нашу пуну подршку, напоменуо је Дачић.

Додао је и да је Србија на време препознала значај ИВ индустријске револуције и, у том контексту, спроводи убрзане економске реформе, чији резултати имају позитиван ефекат,а оно што нам је свима неопходно јесте већа финансијска подршка ЕУ у спровођењу Агенде повезивања.

"Региону је потребно да надокнади изгубљено време и енергију, те му је таква врста подршке од суштинског значаја. Инфраструктурни пројекти у области саобраћаја, енергетике или информационих технологија могу само да помогну да се заустави негативан тренд одласка младих из региона, јер су управо они генератор развоја", поручио је Дачић.

Њихова мобилност и повезивање са једне, али и отвореност и неоптерећеност предрасудама са друге стране, кључни су за даљи економски напредак сваког од нас, као и региона у целини, уверен је он.

Да ли САД притискају Приштину да укине таксе? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА