Најновије

НЕКА ОД ОВИХ ОРУЖЈА СУ ТЕК САДА ОТКРИВЕНА: Хути показали чиме располажу! Ово мора да је шок за њихове непријатеље! (ВИДЕО)

Хути (Ансар Алах) су открили своје локално произведене ракете и беспилотне летелице на малој војној изложби којој су присуствовали високи званичници повезани са јеменским оружаним снагама и владом (везано за Ансар Алах).

Хутска изложба наоружања (Фото: јутјуб)

Махди ал-Машат, председник Врховног политичког савета, отворио је изложбу, која је добила име по његовом претходнику Салеху Али ал-Самаду, који је прошле године убијен од стране коалиције под водством Саудије. Остали високи јеменски званичници присуствовали су изложби, укључујући и министра одбране Јемена у хутској влади, генерала-мајора Мохамеда Насера.

Током изложбе, Хути су први пут приказали своје Кудс-1 крстареће ракете, Бадир-Ф прецизно вођене тактичке балистичке ракете, као и Самад-1, Самад-3 и Касеф-2К беспилотне летелице.

Хутско наоружање (Фото: southfront. org)

Кудс-1 крстареће ракете

Изложба мученице Салех ал-Самада за јеменску војну индустрију пружила је први поглед на крстарећу ракету Кудс-1, коју су Хути користио у најмање два успешна напада.

Раније се сматрало да је пројектил изведен из иранске крстареће ракете Соумар, копије совјетске крстареће ракете Кх-55. Међутим, нове фотографије откривају да ракета има врло јединствене карактеристике, као што је турбоџет мотор на врху и статичка крила.

Чини се да је ракетни мотор идентичан ТЈ-100. Турбоџет мотор, који је произвео чешки ПБС Велка Битеш, не користи се ни у једној познатој ракети. Коалиција под водством Саудијске Арабије показала је неке остатке мотора.

Хути нису до сада открили ниједну спецификацију ракете. Међутим, верује се да има домет више од 150 км. Што се тиче навођења, пројектил се највероватније темељи на инерцијални навигацијски систем (ИНС) уз помоћ сателитског навигацијског система као што је ГПС или ГЛОНАСС. Осим тога, ракета би могла бити опремљена неким системом подударања контуре терена (ТЕРЦОМ). То би омогућило да пројектил лети на малој висини и остане неоткривен од стране непријатељских радара. Крстарећа ракета Кудс-1 погодила је долазни терминал у Међународном аеродрому Абха 12. јуна са високом прецизношћу. Ракете су такође коришћене у нападу 19. јуна на ал-Шукаик водоводну десалинизацију и електрану у југозападној Саудијској Арабији.

Бадир-Ф прецизно вођене тактичке балистичке ракете 

Хути су први пут открили Бадир-Ф прецизно вођену тактичку балистичку ракету 16. априла. Упркос томе, пројектил је приказан на изложби Салех ал-Самад за јеменску војну индустрију.

Имају већи промер од својих претходника, Бадир-1 и Бадир-1П. Величина пројектила је ближа величини совјетског ОТР-21 Тоцка. Међутим, његове линије дизајна су потпуно различите.

Самад-1 беспилотна летелица

Хути су на војној изложби приказали и Самад-1.

Дизајн Самад-1 идентичан је дизајну Хезболаховог Мирсад УАВ-а. Либанска група је прошле године у Музеју отпора у јужном Либану приказала беспилотне летелице овог типа.

Чини се да је Самад-1 опремљен електро-оптичким системом за извиђање, заједно са два линка за пренос података, који су вероватно за контролу и пренос уживо. Не сматра се да су беспилотне летелице способне да носе оружје било ког типа. Међутим, Хути могу вероватно опремити Самад-1 са бојном главом и користити га као самоубилачки беспилотне летелице, слично другим типовима.

Касеф-2К беспилотна летелица

Изложба Салех ал-Самада за јеменску војну индустрију пружила је први поглед на Касеф-2К УАВ, које су Хути увели први пут прошлог јануара.

Као што су многи стручњаци очекивали, дизајн Касеф-2К је идентичан дизајну Касеф-1, који је копија иранског Абабил-2, наводи се у извештају групе за истраживање наоружања конфликта (ЦАР).

Колико су Амери до сада послали војне помоћи Украјини, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА