Најновије

ЗАПАД СЕ УДРУЖУЈЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Британци се придружили америма у спречавању руског утицаја на Балкану!

Велика Британија ће издвојити 18 милиона фунти за „борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Велике Британије.

Скупштина Србије (Фото: pixabay. com)

"Министар спољних послова, Џереми Хант је објавио низ мера у вредности од 18 милиона фунти током три године, како би се супротставило дезинформацијама и лажним вестима широм Источне Европе, те се ојачали независни медији на Западном Балкану.

Финансирање из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) подржаће слободу изражавања и независне локалне гласове на Западном Балкану како би се подстакло стварање уравнотеженог, непристрасног садржаја", наводи се у саопштењу Министарства.

"Са само 10% светске популације која има приступ слободним медијима, лажне вести и дезинформације и даље подривају и дестабилизују друштва.

Финансирањем ће се подржати новинари који раде у неким од најрепресивнијих друштава и појачати напад на лажне вести.

Циљ је да се заштити слобода медија и да наметне одговорност и трошак који је злоупотребљавају", саопштио је Хант.

"Ослањајући се на искуство инцидента у Салисберију, Велика Британија је постала глобални лидер у борби против дезинформација и недавно је покренула нову обуку за званичнике у влади и јавном сектору ради уочавања и супротстављања дезинформацијама, које су од интереса страним владама", додаје се у саопштењу.

Саопштење о финансирању долази неколико дана пре Глобалне конференције за слободу медија. Делегације из више од 100 земаља и међународних организација, 60 министара и више од 1.000 новинара, академика и активиста ће се састати у Лондону у среду и четвртак (10. и 11. јула) како би "предузели мере за побољшање глобалне слободе медија".

Средства су део од 100 милиона фунти, петогодишњег ангажмана у "борби против дезинформација и подршке независним медијима у источној Европи и централној Азији".

Такође су САД објавиле да улажу милионе долара за медије у Србији, Црној Гори, Босни и другим земљама ради „супротстављања малигном утицају“ Русије.

Москва је о америчком плану саопштила да "зла антируска пропаганда из Вашингтона тежи глобалној доминацији.

Приштина је дала милионе, а плаше се једног човека из Брисела! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА