Најновије

ЕУ ОДУВАЛА СЛОВЕНЦЕ: Нисмо вам ми адреса за жалбе против Ер Србије!

Европска комисија нема директну надлежност по питању спровођења државне помоћи коју примењује земља кандидат за чланство у ЕУ, а то се конкретно односи и на примедбе ”Адрија ервејза” на случај ”Ер Србије”, сазнаје Танјуг у Бриселу. 

Ер Србија (Фото: Јутјуб)

Поводом медијских навода да се словеначки авио превозник ”Адрија ервејз” жалио ЕУ институцијама због наводне ”прекомерне државне помоћи Србије националном превознику ”Ер Србији”, у Бриселу наглашавају да Европска комисија, као тело ЕУ које се бави питањима државне помоћи у земљама чланицама, није надлежна и за спровођење политике примене државне помоћи у земљама кандидатима за чланство.

Извори у Бриселу наглашавају да је национално тело Србије, задужено за питања државне помоћи, надлежно да прима притужбе, води истрагу, прикупља доказе и доноси одлуке по конкретним питањима.

Европска комисија може да послужи само као подршка и да да смернице надлежном српском националном телу у циљу контроле примене државне помоћи, речено је у Бриселу.

У међским наводима стоји да се словеначка „Адрија ервејз”, иначе у власништву немачког „4к инвеста“, због милионских губитака у претходне две године обратила словеначким властима тражећи државну помоћ како не би дошло до отпуштања радника и затварања авио компаније што би довело и до ”одсецања Словеније од остатка света”.

Услед проблема са сопственом ликвидношћу, Адрија је „упрла прст“ у Ер Србију.

Пре жалби ЕУ, ”Адрија ервејз” је, према медијским наводима, од српске Комисије за контролу државне помоћи тражила оцену законистости помоћи коју наш авио превозник добија од државе, која је њен већински власник.

Прочитајте ОВДЕ све детаље о овом случају.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА