Најновије

Косовске дипломе важиће као и стране?

Преговарачки тимови Београда и Приштине начелно су се договорили на који начин ће узајамно бити признаване универзитетске дипломе, али је текст Споразума ипак враћен на додатно усаглашавање. Споразум о међусобном признавању објављен је касно у среду вече и на сајту Канцеларије за Косово и Метохију. У четвртак ујутру је, међутим, повучен на дораду, и то на захтев све три стране - Брисела, Београда и Приштине.
Вербић (Фото: Јутјуб)

Вербић (Фото: Јутјуб)

Коначна верзија биће усаглашена на првом наредном сусрету у Бриселу, на министарском нивоу. Прва верзија договора постигнута је још 2011. године. Закључци који су накратко били објављени кажу да у обостраном признавању диплома мора да посредује Европска универзитетска асоцијација (ЕУА). Са сертификатом ЕУА даље ће ићи у процедуру која, бар у Србији, важи и за универзитетске документе из свих осталих земаља. За нострификацију ради наставка школовања биће задужени факултети, а за признавање ради запошљавања ЕНИК/НАРИК центар, који је министар др Срђан Вербић отворио у четвртак у Министарству просвете. "Потребно је да међународна институција утврди валидност тих диплома, а то је договарано и у Бриселу. Када то имају, биће признаване на исти начин као и исправе са свих кредибилних универзитета на свету", рекао је Вербић на отварању центра. А споразум предвиђа да процедура признавања, када ЕУА изда сертификат, не траје дуже од 90 дана и не кошта више од 50 евра. Професионално признавање ће се сматрати довољним за запошљавање, чак и у државним органима. Академско признање ће бити потребно само за наставак студија. Биће формирана заједничка група која ће пратити спровођење, а поновна примена да почне до краја месеца. Признавање диплома по убрзаном и једноставнијем поступку, стечених не само у Приштини, него било где у иностранству, новина је у Србији. У четвртак отвореном ЕНИК/НАРИК центру ће се по цени од 3.500 динара, уз електронску пријаву и заказивање, признавати дипломе стечене у иностранству, за потребе запошљавања. Нострификација за даље школовање остаје на универзитетима. "Била је то дуготрајна и скупа процедура са неизвесним крајем, али ће сада чекање бити максимално 90 дана. Када се једном верификује неки студијски програм, то ће важити и за све наредне студенте", оценио је Вербић. Заједница правних факултета успротивила се аутоматском признавању диплома, јер правници школовани у иностранству не познају законе и правни поредак наше земље. Они су предложили испите које свако мора да положи да би са страном дипломом радио као правник у Србији, али то није усвојено. У Министарству кажу да је на послодавцу кога ће и са којом дипломом да запосли. "Свугде у свету диплома Правног факултета подлеже посебној верификацији матичне државе. У Грчкој се полажу чак 24 испита разлике", каже декан правног факултета УБ проф. др Сима Аврамовић.
Прочитајте још:ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ОЕБСА ДАЧИЋ: Мисија у Украјини показала релевантностВучић: Доста разлога за изборе, одлука до 15. октобра
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА