Најновије

СЕВАЛЕ ВАРНИЦЕ У САРАЈЕВУ ОКО КОСОВА: Брнабић одбрусила председнику Албаније, Додик оплео по Приштини!

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је данас на излагање албанског председника Иљира Мете и поручила му да Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПСЈИЕ) не препознаје такозвану Републику Косово и да нема места провокацијама. Самит процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) се данас одржава на Јахорини.

Самит процеса сарадње у југоисточној Европи (Фото: srbija.gov.rs)

Мета, који се обратио на планарној седници пре српске премијерке, позвао је БиХ да препозна "реалност да је Косово независна и суверена земља".

Он је рекао да су представници Косова, који преузимају председавање овим Процесом, зато "били приморани да не учествују на овом самиту".

- Како да се претварамо да имамо успешну регионалну сарадњу ако неки учесници у ПСЈИЕ све раде како би искључили неке државе од могућности да имају користи од регионалних иницијатива - критиковао је Мета.

На то је Брнабић узвратила да оквир ПСЈИЕ не препознаје такозвану Републику Косово, као ни домаћини, Босна и Херцеговина, те да је дипломатски пристојно и у реду да се то поштује.

И не само то, већ на Самиту, поред домаћина формата састанка, учествују земље које не препонају Косово - Румунија, Грчка, Молдавија, истакла је Брнабић.

- Предлажем да се држимо оквира који је постављен у окривру Процеса сардње и зарад регионалне стабилности и сарадње, као и поштовања једних према другима и да не користимо провокације какве је користио Мета - апеловала је Брнабић.

Како је рекла, и њој је жао што представници Пришитне данас нису на скупу, али да то показује како Приштина у овом тренутку гледа на регионалну сарадњу.

- Ово је само последњи корак у низу које Приштина повлачи најмање од новембра прошле године, а којим свима дају до знања колико јој је стало до регионалног повезивања и сарадње - закључила је Брнабић.

"Таксе нису начин за решавање питања ећ за привлачење пажње"

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милорад Додик истакао је данас, отварајући Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) на Јахорини, да се Приштина у последње време труди да буде у центру међународне пажње, што, наводи није добар пут и треба га што пре напустити.

Додик, који председава Самитом, рекао је да не разуме да Приштина жели таксама да решава отворена питања, као што је и слобода путовања.

- Очекивали смо да се отворена питања решавају у оквиру регионалних иницијатива. Не видим разлог што БиХ не би прихватила оно што је Србија учинила у односима са Приштином - подвукао је он.

Додик је истакао да је укидање такси међународно правна обавеза коју је Косово прихватило споразумом ЦЕФТА.

- Замислите да чинимо исто. То што условљавају прво признање па укидање такси на то не треба трошити речи - поручио је он.

Изразио је жаљење што делегације Приштине није присутна на састанку на Јахорини, додајући да се тиме пропуштају прилике сарадње на регионалном плану.

Додик је, на састанку на којем присуствују председници и премијери свих земаља региона, међу којима и шефица српске владе Ана Брнабић, рекао да овакве иницијативе треба искористити за решавање отворених питања.

- Данас ће многи оценити да стање у Југоисточној Европи није како бисмо желели и покушали да установимо последњих 20 година. Могуће да је тако и ја бих се сложио са таквом оценом. Пре 23 године смо основали овај Процес са циљем да буде форум за решавање проблема, или креирање услова за решавање отворених питања. Ако процес служи за то искористимо да то чинимо и данас да неке ствари покренемо и о њима говоримо - истакао је он.

О рационализацији регионалних односа

Додик је рекао да постоје разговори о рационализацији регионалних иницијатива, што има смисла, јер се околности мењају и није увек лако одговорити на учешће на одговорајућем нивоу.

Међутим ПСЈИЕ не би, према његовим речима, требало угасити јер је иницијатива аутохтона из региона, а решавање проблема кроз њу може допринети напретку на путу ка ЕУ.

Говорећи о конкретним проблемима, Додик је почео од БиХ, рекавши да неки кажу да ова земља има проблем са ефикасним функционисањем, и додао да ни након девет месеци од избора нису формиране институције власти.

С тим у вези је казао да је неопходно само применити оно што је договорено у оквиру БиХ, компромис који је постигнут, и да када то сви прихвате, како унутар, тако и споља, онда је пут ка решењу отворен.

Што се спољних проблема БиХ тиче навео је границе са Хрватском и Србијом, где, како истиче, постоји застој и ништа се не дешава.

Предложио је формирање заједничких комисија које би моглде да актуализују ово питање, јер је важно да се реши питање граница, не сме се оставити времену да се само од себе реши.

Са Хрватском како је рекао, треба рашити и проблем имовине предузећа која су одлукама хрватских власти стављена у статус немогућности коришћења.

Потребно је са Хрватском, према његовим речима, радити и на решењу за еколошке проблеме, јер иако су државе суверене на својој територији не треба штетити једни другима.

Када је реч о Србији предложио је формирање стручне комисије која треба решавати редослед потеза - да ли границе да се утврде према катастарском стању, па их онда мењати, или обрнуто.

На крају указао је на проблем илегалне миграције рекаши да има резерве према пројектима да Фронтекс помогне граничној полицији да се граница БиХ према Хрватској херметички затвори.

Додик је упозорио да би то довело до нагомилавања миграната на границама ЕУ и потом експлозије ситуације, коју би поново требало решити регионалним приступом ЕУ и Западног Балкана.

- Нисам ни за то ни да се оружане снаге разместе на границе према Србији и Црној Гори, јер то не би била добра порука за регион - казао је он.

Рекао је да је најбоље регионално решење у сарадњи са ЕУ, те је предложио да се европски експерти у најкраћем року састану са представницима ресорних министара како би предложили решење да се направи регионално тело које би се бавило миграцијом.

Велика победа Србије, одбијен пријем Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА