Најновије

Америка би Србији морала да донира Калифорнију да би надокнадила део уништеног (ВИДЕО)

После првобитно објављеног Информатора о раду и донацијама Војсци Србије, према којем је наша земља у периоду од 2014. до 2018. године највише помоћи добила од Сједињених Држава, накнадно се огласило Министарство одбране наводећи да је наша војска највеће донације ипак добила од Руске Федерације.

Америчка војска (Фото: amry.mil)

Прецизира се да је реч о шест авиона МиГ-29, а да је у току реализација донације 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2МС и 30 тенкова Т-72МС, са пратећим елементима логистичке подршке. Осим тога, током преговора о набавци наоружања и војне опреме из Русије добијени су значајни попусти и олакшице.

До разлике у износима донација појединих држава који се налазе у „Информатору о раду Министарства одбране“ и стварног стања дошло је из разлога што у „Информатору“ нису приказане оне донације које су у току или за које још не постоји сагласност обеју страна да се обелодане подаци о износима тих донација, саопштило је Министарство одбране.

Занимљив тајминг

Дипломата Зоран Миливојевић је у емисији „Свет са Спутњиком“ рекао да је ипак интересантан контекст када је у неким медијима објављен списак донатора, само два дана пошто су у Нишу приказани поклоњени руски транспортери.

„Имамо и изјаву новог руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка који каже да ће се РФ потрудити да се више никада не понови агресија на Србију, и то је озбиљна порука. Евидентно је да је у току битка за утицај на сцени и сматрам да у донацијама има озбиљне политике — то је механизам за њено јачање“, објашњава Миливојевић.

Коментаришући негативно реаговање НАТО-а на поклоњене руске транспортере, Миливојевић наглашава да и то показује да та битка за утицај добија на интензитету због других околности. Он констатује да су САД у региону успеле да направе пробој са Македонијом и Црном Гором, али да са Србијом и БиХ тешко иде.

А регистар уништеног оружја...

Миливојевић поставља и питање зашто се, када се праве такви рејтинзи донација, не анализира и оно што је уништено током НАТО агресије.

„Ниједна фабрика није остала, а да не говоримо о цивилним објектима и жртвама. Нису нам уништили само војну инфраструктуру, већ целокупну економску која нема шансе да се обнови у скоријој будућности, па чак ни овом врстом утицаја.

Они би као донацију морали да нам поклоне на пет година рецимо Калифорнију да уживамо у њеним благодетима, па тек онда да компензују десет одсто онога што је овде срушено. Србија је агресијом НАТО-а заустављена у развоју и то је најтеже надокнадити“, истиче дипломата Миливојевић.

Правдање злочина

Пензионисани генерал Жељко Нинковић сматра да Америка настоји да с релативно малим парама оствари велики утицај.

„Они су 1999. године ишли са геноцидним намерама, јер су уништавана складишта муниције, горива, али и места где је ВС одржавала технику. На крају, иако је била сачувана, завршила је на ливади. Ипак, нагласио бих да је претерано рећи да се данас наша војска наоружава, то је све у складу са плановима опремања војски у окружењу“, наглашава Нинковић.

Све то утркивање ко је колико дао представља правдање оног злочина који је Запад учинио Србији, објашњава пензионисани генерал Видосав Ковачевић. Он подсећа да је Србија данас војно неутрална земља која је опредељена за добре односе и са Истоком и са Западом.

„Ми подједнако сарађујемо са Русима, Американцима и Кинезима, и то је наше опредељење, али је тешко то што смо окружени НАТО кишобраном, тешко је остати самосталан. Москва је тога свесна и зато се њена помоћ тек очекује“, закључује Видосав Ковачевић.

Џихадисти поново прете Западу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА