Најновије

МАЉ У РУКАМА СПЕЦНАЗА: Демонстрирано оружје које се прославило на Кавказу (ВИДЕО)

На интернету се појавио видео материјал који је посвећен већ чувеном оружју Спецназа, без којег се не могу замислити савремене противтерористичке операције. Оружје о коме је реч спада у категорију ручних бацача граната ГМ-94 калибра 43мм, којег је направио чувени произвођач из Туле.

Спецназ (Фото: Јутјуб)

Видео материјал на коме је ово оружје представљено и практично демонстрирано, налази се на youtube-каналу Lazarev Tactical.

На видео клипу се може видети, да по својој конструкцији овај бацач граната представља „набилдовану пумпарицу“, која веома ефикасно може да уништи терористе који се крију у стамбеним објектима. За ову намену бацач граната ГМ-94 употребљава термобаричну гранату, која приликом своје експлозије генерише огромну силу која је у равни са гранатом испаљеном из ручног ракетног бацача-преноси интернет портал РГ.

Треба напоменути да се бацач ГМ-94, може употребљавати са веома блиског одстојања. Стрелац нпр. може да дејствује непосредно испред противтерористичке групе за упад (даљина и до 10 метара), без последица по себе, или своје саборце.

За ручни бацач граната ГМ-94 је развијена широка лепеза различитих типова муниције. Ту се могу наћи пројектили са парчадном, разорно-парчадном, шок, димном, запаљивом и светлећом бојевом главом.Ефективни домет оружја је до 600 метара. За ово оружје је карактеристично, да се веома једноставно користи приликом употребе. Карактерише га и јак трзај. Међутим, при правилном ставу за гађање ГМ-94 је веома комфоран за употребу и самим тим ефикасан приликом свог дејства.

Током извођења класичних противтерористичких операција у којима учествују јуришни тимови спецназа, уобичајено је да се непосредној у акцији користе најмање два бацача ГМ-94. Том приликом, стрелци наоружани овим бацачима раде у пару, где у брзом темпу (ротацији) испаљују по једну гранату. Они су све време заштићени челом групе, испред којег се налази балистички штит. На овај начин се за веома кратко време циљани објекат „избомбардује“ са осам термобаричних или разорно-парчадних граната што гарантује уништење веће терористичке групе која је добро утврђена.

Бацач граната ГМ-94 се уобичајено пуни са три гранате. Међутим , током извођења противтерористичке операције (посебно када је непријатељ добро забаракадиран), могуће је у цев оружја убацити додатну гранату.

Војислав Коштуница иде у затвор?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА