Најновије

СРАМНА ИЗЈАВА АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Хоџис оптужио Русију да испоруком оклопних возила Србији ствара нестабилност на Балкану!

“Испорука Србији руских оклопних возила показатељ је тежњи Русије да створи нестабилност на Балкану”, изјавио је генерал потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи.

Генерал потпуковник Френклин Бен Хоџис (Фото: Јутјуб)

“Више је него јасно да немају интереса да помогну Србији и њеним суседима да нађу мирно решење за изазове. Русија ће учинити све да спречи интегрисање Србије и запада – упркос жељи милиона грађана Србије”, рекао је Хоџис.

Десет руских оклопних возила која су, према тврдњама председника Србије Александра Вучића донирана војсци Србије, представљена су у понедељак у граду Нишу, на југу Србије. Њиховом транспорт реком Дунав првобитно се испречила Румунија, чланица Европске уније и НАТО-а, због санкција ЕУ уведеним Русији због анексије Крима.

Напослетку, руска возила су до Србије ипак стигла преко Мађарске чије су власти одобрење за то објасниле тврдњом да су транспортована цивилним, а не војним авионом.

Aдминистрација Европске комисије je рекла да не коментарише појединачне случајеве – истакавши међутим да је примена рестриктивних мера Европске уније одговорност њених чланица.

“Надам се да ће Мађарска, значајан члан НАТО-а и Европске уније, организација заснованих на идеалима либералне демократије од којих је остварила доста користи, помоћи да се Русија приволи у испуњавању обавеза које треба да испуни сваки одговорни члан мешународне заједнице”, каже Хоџис.

“Русија константно крши међународно право у црноморском региону. Мађарска може бити снажан заговорник мира уколико одбаци напоре Руске федерације да између нас уметне клин”, указује Френклин Хоџис.

Претходно је из НАТО стигао одговор да Алијанса у потпуности уважава суверено право свих држава, укључујући и Србију, да бирају са ким ће склапати политичке и споразуме из сфере безбедности.

Србија је 2014, пре пет година, отпочела преговарачки процес о чланству у Европској унији. Истовремено, одржава блиске односе са Русом федерацијом – држава која руководству Србије пружа подршку у вези са спољнополитичким питањима чије се решавање коси са сугестијама западноевропских партнери Србије. Попут спора Београда и Приштине, о чему две стране воде преговоре уз посредство Европске уније, који су у запећку од новембра 2018.

Прочитајте ОВДЕ први интервју новог руског амбасадора у Србији.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА