Најновије

Војислав Коштуница иде у затвор?!

Главни кривац за напад на америчку амбасаду у Београду је бивши премијер Србије Војислав Коштуница. Од очевидаца сам касније сазнала да је, када му је речено за напад, његов одговор био отприлике: "Немојте реаговати." Значи, Коштуница је дао наређење полицији да не предузме ништа, тврди Џенифер Браш, бивша заменица америчког амбасадора у Београду.

Војислав Коштуница (Фото: Јутјуб)

Она је изнела бројне оптужбе на рачун Коштинице, али и потоњих српских политичара, тврдећи да нико ништа није предузео поводом паљења амбасаде САД у Улици кнеза Милоша 21. фебруара 2008. - Почело је са администрацијом премијера Коштунице, преко администрације ДС Бориса Тадића, иза којих су дошли Томислав Николић и Александар Вучић. Значи, реч је о низу политичких странака које нису предузеле никакве мере у вези са овим међународним прекршајима - рекла је Брашова за Глас Америке.

Она је истакла да је заштита страних дипломатских објеката и особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница.

Изјаву Брашове у ДСС, чији је лидер био Коштуница, оцењују као "непојмљиву дрскост", посебно њихово позивање на међународно право и конвенције иако су они први брутално згазили међународно право бомбардовањем Србије 1999.

- САД и њени званичници су последњи на свету који могу да се позивају и жале на гажење међународног права након некажњене агресије коју су извршили на нашу земљу, стотина и стотина убијених цивила, десетина хиљада различитих пројектила, од касетних бомби до оних са осиромашеним уранијумом којима је наша земља затрована и због којих и данас умиремо од разних карцинома, као и након признања сецесије наше јужне покрајине. Све то је учињено уз немилосрдно гажење међународног права и зато нека не изигравају жртву, кад цео свет зна да су џелати! Бестидно је то и срамно - казао је Милош Јовановић, председник ДСС.

Америчка амбасада запаљена је у нередима који су избили после митинга "Косово је Србија", који је организован у знак протеста једностраног проглашења независности Косова и Метохије 17. фебруара. 2008.

- Оптужбе против Коштунице за паљење америчке амбасаде су смешне. Осим тога, нема против кога да се покрене поступак јер је то била маса људи. Тог дана и ја сам био испред амбасаде САД и из прве руке могу да кажем да је то била неорганизована маса, која се спонтано окупила после митинга, отишла до амбасаде коју су засули камењем и потом је запалили - објашњава адвокат Светозар Вујачић.

Александар Поповић, некадашњи високи функционер ДСС

- То је ноторна будалаштина. Као друго, Брашова је врло често цитирана у Викилису и из њених изјава се јасно види мржња према Коштуници и његовој политици. Као одговор на њене тврдње ја имам причу чији сам сведок био. Наиме, био сам присутан када су се Коштуница и Нерон уз чашицу ракије договарали да Нерон спали Рим. Очекујем да ће госпођа Браш са накнадном памећу да оптужи Коштуницу и за паљење Рима иако се он противио и рекао Нерону да не пије другу чашицу ракије. То је иста бесмислица као оптужити Коштуницу после 11 година за паљење америчке амбасаде.

Како је запаљена амбасада

- 21. фебруара 2008. после митинга "Косово је Србија" више хиљада људи засуло амбасаду САД каменицама и бакљама

- У запаљеној амбасади погинуо Зоран Вујовић (21)

- 78 грађана и 50 полицајаца повређено, а ухапшено 200 људи

- Петорица бивших високих полицијских функционера у октобру би требало да се појаве пред судом због неспречавања напада на америчку и немачку амбасаду.

Више о језивим зверствима Шиптара прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА