Најновије

КАРПЕНТЕР: САД ће тешко убедити Албанце на поделу Косова! Не видим план "Б"!

Оцена бившег званичника Пентагона Мајкла Карпентера да „не види план Б“ ако не успе идеја о разграничењу између Србије и Косова представља још један знак да Сједињене Америчке Државе „свим силама настоје“ да се реши тај вишедеценијски проблем.

Савет безбедности (Фото: Синхуа/Правда)

Америка ће, стога, покушати да искористи оставку косовског премијера Рамуша Харадинаја са функције премијера Косова да приволи Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто, али Приштина не може да донесе било какву значајну одлуку док се не формирају нови сазиви парламента и владе, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова са Запада, коментаришући поруке које је Карпентер послао јавности на Балкану у разговору за Глас Америке.

Дипломате тврде да чак и да нова влада у Приштини пристане да укине таксе на робу из Србије, што је услов да се преговори „помере с мртве тачке“, „политички представници косовских Албанаца готово извесно не би променили став да Косово треба да остане територијално целовито“. У том контексту, наши саговорници подсећају да се очекује да наредну владу предводе Аљбин Курти и Иса Мустафа, „осведочени противници идеје о било каквој подели Косова“.

Као велику препреку за спровођење у дело плана о демаркацији, извори Данаса виде и „тврдокоран став појединих држава“, пре свега Немачке. „Немачка канцеларка Ангела Меркел јасно је и гласно у више наврата поручила да прекрајање граница није прихватљиво на Западном Балкану, јер мисли да би то могло да дестабилизује овај регион“, подсећају дипломате.

Мајкл Карпентер је за Глас Америке говорећи о Косову навео да ће се „на крају све свести на договор великих играча и споразум лидера на терену“. Како објашњавају наши саговорници, такво гледиште у складу је са начелом САД да не треба наметати „готова“ решења „противничким странама“ на Западном Балкану, већ је потребно „пустити их да се сами договоре“, што је заокрет у односу на време када је председник САД Барак Обама.

Карпентер је, такође, поручио да идеја о „размени територија“ између Србије и Косова „нема везе са партијским поделама у Америци“, јер је заступају и представници демократа и републиканаца. Према његовом мишљењу, могуће је да договор о Косову буде постигнут током администрације председника САД Доналда Трампа, али да би предстојећи избори на Косову, као и парламентарни избори у Србији наредне године, могли да успоре проналажење решења.

Бивши званичник Пентагона сматра да Русији није у интересу да се реши питање Косова. Како је навео, „из перспективе Москве боље је да се одржи конфликт између Косова и Србије јер то дозвољава Русији да се представља као чувар српских интереса и противник Косова“. Како за Данас кажу дипломате, инсистирање Американаца на тврдњи да „Русија игра лошу улогу на Балкану“, и сличне оптужбе на рачун САД које стижу из Москве, „показују да Вашингтон и Кремљ настављају да се надмећу за јачање утицаја у овом региону“.

Мајкл Карпентер је констатовао да „међународна заједница није довољно ангажована када је реч о инвестицијама за Западном Балкану, посебно оним које су у вези са решавањем конфликта Србије и Косова“. Како је истакао, „то мора да буде нешто велико, дакле не једна или две милијарде долара, већ више новца који ће бити уложен – рецимо, оснивање фонда од 10 или 15 милијарди долара за стабилизацију прилика у Србији и на Косову не би било изван могућности ЕУ, а САД би такође могле да учествују“.

Сервер: „Покушај оживљавања зомбија“

Данијел Сервер, професор вашингтонског универзитета ДЖонс Хопкинс, оцењује за Данас да је идеја о размени територија између Србије и Косова попут „зомбија који хода мртав земљом, чекајући да неко покуша да га оживи“. „Чак и ако би то некако прошло у парламентима, питање је да ли би успели референдуми о размени територије у обе државе. Србија ће много тога добити признајући Косово у његовим постојећим, утврђеним границама – отклониће се главна препрека за чланство у ЕУ, убрзати процес придруживања, и привући многи ресурси, решити горуће питање, те створити услови за унапређење економских услова. Размена територије би окончала присуство Срба јужно од Ибра, где је већина главних верских објеката, дестабилизовала Босну и Македонију, оснажила Путинове претензије на Криму, и помогла Русији да настави окупацију делова Грузије, Молдавије и Украјине. Зашто би било ко желео било шта од наведеног“, сматра Сервер.

„Дачић може да подржава кога хоће“

Карпентер, који је пре неколико дана путем Твитера поручио да шеф српске дипломатије Ивица Дачић „планира да се меша у америчку унутрашњу политику“, позивом српској дијаспори да подржи Трампа на предстојећим изборима у САД, казао је за Глас Америке да „Дачић може да подржава кога хоће, то је његово право – ја само не мислим да је то паметан дипломатски потез да министар спољних послова Србије полаже све наде у једну политичку партију у САД“.

Прочитајте ОВДЕ како се то погубио господар Косова.

ИЗвор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА