Најновије

ПЕСНИЦАМА НА ДЕМОНСТРАНТЕ: Инцидент показао да је потребна само ситница да се изазову сукоби!

Новинар Ђорђе Влајић каже да је у суботу испред Председништва непотребно направљена гужва, јер је требало да се одмах дозволи делегацији с протеста да остави списак захтева. Посебно ми је упечатљива жеља оних са друге стране ограде да потегну песнице на демонстранте, каже Влајић.

Туча испред Председништва (Фото: Фејсбук/Принтскрин)

Током протеста "1 од 5 милиона" у Београду десио се инцидент, када је трочлана делегација покушала да уклони ограду испред Председништва Србије како би оставила списак захтева. Тада је дошло до гурања с многобројним обезбеђењем у цивилу, које је спречавало уклањање ограде, а један од организатора протеста завршио је у Ургентном центру.

"Друга страна се није огласила, али смо видели како се понашају. Мислим да је непотребно направљена гужва. И то што се догодило на крају, могло је да се догоди на почетку, а то је да се предају ти захтеви. Мени је посебно упечатљива жеља тих неких људи да потегну песницу на демонстранте, односно људе који су покушали да прођу кроз ту ограду", казао је Влајић у Новом дану.

Каже и да, ако је тачно да није одржано обећање, да су људи који су ту дошли, имали више права да буду изнервирани од оних који су бранили ту ограду и који су, како је додао, могли да покажу више професионалности и мање жеље да се насилно понашају.

"То може да буде упозорење да је потребна само ситница да се изазову сукоби власти и демонстраната", нагласио је Влајић.

Додаје да "протести предуго трају" и да "без обзира колико је људи на улици, они жуљају власт".

"И власт ће урадити све да их склони одатле, али на начин да не испадне крива за употребу насиља или неких недемократских метода. Вероватно ће покушати да нађу разлог у некој инцидентној ситуацији и насиљу, сетите се само ружне епизоде са РТС-ом, она је била злоупотребљена на најгори начин, спинована је, да би се променио предзнак тих протеста", оценио је Влајић.

Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић изнео је, након округлог стола о изборним условима на ФПН-у, у обраћању новинарима поновио да Савез за Србију неће учествовати на предстојећим изборима ако они не буду слободни и додао да Србија клизи ка озбиљном сукобу ако се не омогући слободно гласање.

"Такво упозорење смо чули и од других људи за које можемо сматрати да знају шта говоре. Ово јесте клизав терен, претпостављам да ће власт покушати на сваки начин да минимизира протесте опозиције и да јој промени предзнак, да их назове антодемократским, насилним, антипатриотским и какве већ све изразе користе, и верујем да ће потражити неки згодан моменат за то", казао је Влајић.

Гост Н1 наглашава да "ова власт не подноси политичке противнике".

"Додуше, ниједна власт то не воли, али ово је много више од тога, овде постоји жеља да се опозиција почисти", рекао је.

На питање зашто је то тако, јер је у демократским друштвима у интересу власти да има опозицију, Влајић каже: "То ако говоримо о демократском друштву, које има доста развијен ниво демократске свести и поимања шта је добро за заједницу. Мислим да је Србија светлосну годину далеко од тога".

Влајић каже да је додатно то што "кад год се сучели са оним што је реална опозиција, власт покушава да је потпуно понизи".

О томе да ли ће наредни разговори на ФПН-у бити отворени за јавност, Влајић мисли да неће.

"Ако се отвори, онда ћемо добити пародију дијалога, типа скупштински циркус", рекао је.

Ако је по правилима 'Четам хауса', онда се, каже, врата затворе на почетку и нема медија.

"Видели смо на другом састанку, добили смо снимак почетка округлог стола, а онда смо чули од представника НВО оно што иначе говоре, нема ту неких великих новости. Али у сваком случају, то је већ корак који није добар. Ако је према 'Четам хаус' правилима, онда се врата затворе на почетку и нема медија, нема јавности. Код нас процури на овај или онај начин, и псле састанка добијемо ону импровизовану конференцију за медије, која личи на свашта", казао је Влајић.

Он је мишљења да су ови разговори "само губљење времена и симулација нечег што је демократски механизам".

Дачић полемише са аналитичарима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић казао је поводом оцене његове најаве да ће "Срби гласати за Трампа", да српски народ сигурно неће имати "веће непријатеље" од бившег председника САД Била Клинтона и бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт. "Како су се демократе у ери династије Клинон понашале према нашем народу, добро смо на својој кожи осетили 1999. Они су изабрали да им Србија буде непријатељ, а не ми", рекао је Дачић поводом оцене америчког експерта за Балкан Данијела Сервера који је казао да "није мудра одлука Дачића да на наредним изборима у САД организује подршку српских досељеника Доналду Трампу".

"Више је него неуобичајено да шеф дипломатије једне земље улази у полемику са аналитичарима, без обзира одакле су стигли. То не ради шеф дипломатије, то није његов посао", казао је Влајић.

А о Дачићевој изјави о подршци Трампу каже: "Мислим да је то нешто чиме озбиљна дипломатија не треба да се бави на такав начин, готово оперетски начин...Да имамо одмеравање односа Србије према некој политичкој опцији...није паметно уопште...".

Влајић каже и да се спољна политика великих сила "не мења преко ноћи".

"Политика великих сила се не мења преко ноћи, кључни елемент сваке те политике је интерес тих држава. Ко је очекивао да ће Трамп да обрне спољну политику наглавачке је наиван, и остао је наиван", рекао је Влајић.

Скандал са пасошима и држављанством

Вест да је бивша председница Владе Тајланда добила држављанство Србије узбуркала је домаћу јавност, пре свега због недостатка информација о томе. Државне институције остале су неме на питања Н1 о томе, па остаје нејасно какав је то виши интерес натерао Ану Брнабић да потпише одлуку о примању у држављанство осуђеника у бекству.

"Кад ти лукративни ликови који добијају држављанство и пасоше 'демократских' држава на Балкану, то је просто увреда за државу. Да некоме ко је осуђен правоснажно за злоупотребу, корупцију, да му дате држављанство и да му се с поносом уручује...мислим да то баш није добра препорука за државу", казао је Влајић.

Додаје и да може да разуме да се Рејфу Фајнсу додели српски пасош.

"Могу да разумем Фајнсу, сјајан глумац, познат, надам се да неће испливати нека афера и са њим. Мада и то, не дели се држављанство као орден, оно је ипак нешто више", казао је гост Н1 и додаје да није први пут да неко близак шеику Бин Заједу добије српско држављанство.

"Бин Зајед је најбољи пријатељ ове државе и владајуће породице, види се утицај тај 'демократски' с Блиског Истока на Балкан", рекао је Влајић.

Било би занимљиво, каже, и да знамо да ли постоји неки критеријум за доделу пасоша.

"...или је ад хок процена сефа државе или некога. Мора постојати механизам. Али, то је још једна илустрација урушавања институција у нашој земљи и арбитрарне воље врховног вође који може да дели држављанства и ради нешто мимо закона и Устава", додаје Влајић.

Прочитајте ОВДЕ све о најбезобразнијој Владиној уредби донетој до сада.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА