Најновије

АМЕРИКАНЦИ СЕ ОБРУКАЛИ, РУСИ ЛИКУЈУ: На најскупљи ратни брод у историји морнарице не може да се утовари муниција! А кошта 13 милијарди долара

Тренуно су инсталирана само два од укупно 11 лифтова потребних за утовар муниције на палубу новог америчког носача авиона „Џералд Р. Форд“, најскупљег ратног брода на који је до сада утрошено 13 милијарди долара.

Aмерички носач авиона „Џералд Р. Форд“ (Фото: Јутјуб)

Носач авиона „Џералд Р. Форд“ је требало да буде испоручен са напредним лифтовима за превоз оружја који се померају помоћу магнета, а не каблова, још у мају 2017. године. 

Ово је још један велики неуспех за извођача радова, али и америчку морнарицу, која је у децембру прошле године саопштила да ће свих 11 лифтова бити инсталирано и тестирано пре него што носач авиона буде испоручен крајем јула.

Уместо тога, фаза тестирања је померена на октобар, али званичници морнарице и даље нису сигурни да ће до тада сви лифтови моћи да се користе.

Амерички секретар за морнарицу, Ричард Спенсер, још у јануару је позвао председника Доналда Трампа да га отпусти из службе ако лифтови не буду у функцији до јула. Уместо тога, Трамп је 22. јула похвалио носач авиона „Џералд Р. Форд“ као „феноменалан“.

Ови напредни лифтови требало је превозе 10 тона опреме брзином од 45 метара у минуту, док рецимо, лифтови на „Нимицу“ превозе дупло мање брзином од 30 метара у минуту. По тврдњама званичнике морнарице то би повећало за више од 30 одсто број борбених дејстава која би могла да се изврше са овог носача у току 24 сата.



Међутим, лифтови нису једини проблем који кочи поринуће најскупљег ратног брода у историји. Нешто није у реду и са електромагнетним системом за лансирање авиона, као и са зауставном пистом која треба да их задржи када слете.

“Морнарица је преузела некомплетан брод, са чијом изградњом се каснило скоро две године, трошкови су премашили буџет за више од две и по милијарде долара, девет од 11 лифтова још не ради, а трошкови и даље расту“, истакао је председник сенатског комитета Џејмс Инхоф.

Американци објавили листу најопаснијих руских авиона. О томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА