Најновије

ЦРНОГОРЦИ МАЛТРЕТИРАЈУ СРБЕ! ТЕШКА ДИСКРИМИНАЦИЈА: Међу запосленима нема Срба!

Иако су по попису из 2011. године Срби у Црној Гори друга по бројности национална заједница (28 одсто), у државним установама једва да се може наћи запослени припадник ове нације.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

На то је недавно указао и председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић који је обавестио шефа Делегације ЕУ у Црној Гори Аива Орава, али и на друге проблеме кроз које пролази српски народ у 21. веку.

Доказе о дискриминацији Срба у Црној Гори изнео је и председник мировног покрета "Не у рат - не у НАТО" и новинар Гојко Раичевић, који тврди да су они "државни пројекат, јер се налазе и у званичном документу Владе Црне Горе".

- Тај документ се зове "Информација о заступљености мањинских народа и других мањинских заједница у државним органима, органима државне управе, локалним управама и државном тужилаштву". Објавило га је Министарство за људска и мањинска права 2015. године, а данас је стање још горе - саопштио је Раичевић.

- У Апелационом суду међу 27 запослених Срба нема, као ни у Управном суду где је ангажован 21 стручњак. Иста је ситуација и у Врховном суду где међу 46 запослених Срба нема, док у Уставном суду имамо једног од 32 радно ангажованих људи.

- Дакле, међу 126 запослених у црногорским судовима ради само један Србин! А овоме треба додати Веће за прекршаје, у којем је запослено 22, али такође нема ниједног Србина, па Врховно државно тужилаштво где су од 34 запослених, двоје Срби, док у Основном суду на Цетињу међу 22 запослена имамо једног Србина.

- Без таквог изненађења су основни судови у Плаву, Рожајама, Даниловграду. У Привредном суду у Подгорици је 39 запослених, и само један је Србин.

Шеф посланичког клуба Демократског фронта Милутин Ђукановић питао је министра правде Зорана Пажина каква је заиста национална структура судија у Црној Гори.

- На делу је тешка дискриминација српског народа по свим основама - верској, националној, језичкој, а када је реч о запошљавању Срба, ту је ситуација алармантна. Упорно од власти слушамо причу да није битно ко је које нације, вере или којим језиком говори, већ је за то најважнија стручност.

- По тој логици испада да су Срби необразовани, да нису стручни, јер другачије се не може та ситуација објаснити. Очигледно, Србима се нуди нацистички концепт - будите национални Црногорци и онда ћете имати неку шансу - категоричан је Ђукановић.

Министар правде тврди да избор носилаца правосудних функција не зависи од њихове етничке, националне или верске припадности.

- Црна Гора је по Уставу грађанска држава, а приликом избора кандидата се не поставља питање које су нације. Не постоји обавеза судија да се изјашњавају национално. Уверен сам да међу судијама има и оних који су српске националности - изјавио је Пажин.

И влада без Срба

У генералном секретаријату Владе Црне Горе међу 106 запослених нема Срба, такође ни у министарствима науке, рада и социјалног старања, правде.

- Издвајам министарства са по једним Србином попут министарстава спољних послова, културе, здравља, за људска и мањинска права. Такође, нико од 18 запослених у институцији Заштитника људских права није српске националности - наводи Раичевић.

Црна Гора је у канџама коруције! Потонули су у криминал! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА