Најновије

Амери добили претњу од најмоћније алијансе на свету: Не мешајте се у наше послове, иначе …

Истовремено с Пекингом, који је након објаве фотографије Џули Идеј, директорке канцеларије за политичка питања америчког генералног конзулата, са састанка с челницима насилних протеста у Хонг Конгу, званично упозорио САД да се не уплиће у унутрашње послове Кине, иста порука је америчкој управи упућена из Москве.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

При том треба имати у виду да су у овој години Русија и Кина озваничили своју војну алијансу што Запад крије као “змија ноге”. То у преводу значи да Сједињене Државе уколико почну рат са било којом од ове две земље може рачунати на рат и са оном другом, што је за САД превелики залогај.

Руско министарство спољних послова оптужује високе функционере у америчкој амбасади за “интервенишуће акције” Вашингтона и за подстицање на ширење опозиционих протеста у Москви.

Министарство спољних послова Русије позвало је у петак саветника америчке амбасаде Тима Ричардсона и затражило објашњења за објаву итинерарне карте неовлашћених демонстрација опозиције у Москви. Мапа протеста је објављена на интернет страници америчке дипломатске мисије и на друштвеним мрежама.

“Наглашавамо да објаву руте сматрамо подстицајем за учествовањем у протестима и као позив на акцију, што представља мешање у унутрашње ствари наше земље”, саопштило је министарство спољних послова Русије.

Потпаролка руског министарства спољних послова, Марија Захарова, такође је осудила америчко “мешање, које се, подржавајући илегалне демонстрације опозиције, уплиће у унутрашње ствари и политички живот Русије“.

На разговоре је позван и директор послова немачке амбасаде, ког је руско министарство спољних послова позвало због тенденциозног покривања протеста опозиције од стране немачког телевизијског канала Деутсцхе Wелле, ког је Москва оптужила за отворено позивање на учествовање у неовлашћеним демонстрацијама.

Руски заступник Андреј Климов осудио је покушаје Вашингтона и неких других западних земаља да се мешају у изборе у Москви и за организовање провокативних акција у главном граду Русије.

Током последњих недеља Москва је била поприште неколико неовлашћених демонстрација које је организовала опозиција с циљем тражења регистрације на следећим општинским изборима за Московску Думу, који ће се одржати следећег септембра. Наиме, десетак независних кандидата је Централни изборни одбор дисквалификовало због прекорачења прага незаконитих потписа, који су коришћени као доказ јавне подршке.

Кремљ је у више наврата упозоравао на планове и напоре Беле куће да се меша у изборне процесе у Русији и поручио да Руси врло пажљиво прате било који чин Вашингтона и његових марионета у земљи.

Руске власти у том смислу без проблема могу да спроводе све законске мере, јер истраживање, које је агенција ВЦИОМ спровела међу руским грађанима и становницима главног града, показује да готово 69 одсто Руса сматра да су поступци органа за спровођење закона у растеривању неовлашћене групе опозиције били оправдани. Испитаници су се сложили да је у таквим ситуацијама потребно поступити у складу са законом, чак и ако се против протестаната примене оштре мере.

Истовремено, 54 одсто испитаника се сложило с одлуком московског Градског изборног одбора да се не прихватају пријаве кандидата који су евидентирани за кршења закона. Само 29 одсто испитаника је изјавило супротно.

Немири у Хонг Конгу

Кинеско министарство спољних послова, иритирано контактима америчке дипломатске мисије с челницима организација које се залажу за наводну “независност” Хонг Конга од Кине, одговорило како је такво уплитање за Пекинг неприхватљиво.

Вашингтон је одговорио како је  “објављивање приватних података америчких дипломата, њихових фотографија, имена њихове деце оно што обично раде разбојнички режими“.

Према потпаролки кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг, “званични представник америчког Стејт Департмента прво треба да преиспита своје изјаве и поступке, а не да расправља о медијским извештајима и под тим изговором напада владе других земаља и криви их за понашање у властитој земљи, покушавајући тиме да прикрије чињенице о уплитању Сједињених Држава у кинеске унутрашње послове”.

Зашто ће узрок експлозије на тестном војном полигону остати тајна министарства одбране Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА